T-HOUSE

T-HOUSE

Architect
Takato Tamagami
Location
Yaizu, Shizuoka, Japan | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Masaya Yoshimura
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
cork tile AD WORLD
WICANDERS series100
PlasteringAica Kogyo Company
Carpet TilesKawashima Selkon
Ceramic sidingKMEW Co., Ltd.
Galvalume SteelNippon Steel
Bamboo flooringTripleize

Product Spec Sheet
cork tile
WICANDERS series100 by AD WORLD
Plastering
Carpet Tiles
Ceramic siding
Galvalume Steel
Bamboo flooring

T-HOUSE

Takato Tamagami as Architects

■ Building Layout Plan: A Rectangle with One Corner Cut off 
This is a house for a couple who runs a dental clinic and their father. 
The site, located in Yaizu-shi, Shizuoka Prefecture, is a 150-tsubo (approx. 496.2m2) corner lot facing a crossroad intersection.

photo_credit Masaya Yoshimura
Masaya Yoshimura

The client requested a one-story building. Given that the site is surrounded by buildings of two stories of higher except for the vacant lot diagonally across from the interesection, we needed to consider the issue of privacy.

photo_credit Masaya Yoshimura
Masaya Yoshimura

Our idea was to enclose the site with concrete walls along the road boundary and place the building to the north east. Then, we made a floor plan composed of a rectangle with the southwest corner, facing the vacant lot across from the intersection, cut off diagonally to create a one-story house with a large garden while maintaining privacy. The angle of the corner cut was set based on the 3:4:5 right triangle, which is a dimension allowing a high yield rate, thereby facilitating construction and economical efficiency. 

photo_credit Masaya Yoshimura
Masaya Yoshimura

■Irregularly-shaped Double Shed Roof  
The house is covered with a irregularly shaped double shed roof, with the largerroof sloping towards the diagonally-cut corner. While keeping the eaves low, we created a full-width floor-to-ceiling opening facing the garden, as well as high sidelight windows fitted in the gaps between the large roof and the walls. 

photo_credit Masaya Yoshimura
Masaya Yoshimura

■Deep Eaves, Shakkei, Stable Northern Light, and Natural Ventilation with Openings at Opposite Ends of the North-south Axis 
Under the larger roof is a living room with an ample volume, and the forced perspective towards the garden creates a sense of visual expansion. The low, deep eaves control the strong sunlight of Yaizu, while providing an impressive "shakkei" (borrowed scenery) of the garden. A high sidelight window facing north bring stable light, and frames the view of the sky.

photo_credit Masaya Yoshimura
Masaya Yoshimura

By creating openings at the opposite ends of the north-south axis, specifically by opening a door to the garden and a protruding window at the top of the high sidelight, natural ventilation is achieved through the "chimney effect," so that the family can live without usingair conditioners as much as possible. 

photo_credit Masaya Yoshimura
Masaya Yoshimura

■Vegetable Garden and Engawa
The room to the northeast is the client's father's room. A part of the site that juts out to the east is dedicated to a vegetable garden, one of the father's hobbies. His room, sitting on the northeast corner of the site, gets plenty of light and fresh air from a floor-level window facing the vegetable garden and a window on the south side.  

photo_credit Masaya Yoshimura
Masaya Yoshimura

While at a glance, the entire site appears to be surrounded by the concrete walls, the vegetable garden is directly accessible from the side street through the backyard. It serves as a traditional "engawa" (a veranda-like edging strip in a traditional Japanese house) space used for casual socializing with neighbors. The father is a building services contractor, and many of his friends are also in the construction industry. The exterior of the house is not yet fully finished, and is expected be gradually updated by the father and his friends.

photo_credit Masaya Yoshimura
Masaya Yoshimura
photo_credit Masaya Yoshimura
Masaya Yoshimura
photo_credit Masaya Yoshimura
Masaya Yoshimura

Read story in ItalianoFrançaisPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More