T-Project

Y.TOHME/ARCHITECTS & associates as Architects

Perched on a steep rocky slope in an area distinguished by its pine forest and captivating views of Beirut and the sea, this house is almost invisible at surface level. It offers no impression of itself. Superscaled and with few walls, it challenges the notion of ​​boundaries and norms in domestic space. Layered, it consists of three flowing expanses of inhabitable concrete. These superposed cantilevered floors support the various elements of the brief, which are tied together by the internal ramp running through the villa.


These open floors present as horizontal incisions that lend a certain structure to the rugged surroundings. Spacious inside, the cantilevered villa projects itself into space. Provocative, it amazes inhabitants with its takes on the landscape. With no outer skin, no envelope, it seems no more than an interior, all the more stunning for the way it creates seemingly seamless interaction with the outside. Villa T shrugs off its surroundings. It seems to run, to fly, to twist and turn, to constantly confront us with our sense of dimension and relationship with the world. It’s as though in seeking to erase any impression of tethering, the house seeks better to allow its inhabitants to live each day differently, if only because its 50-metre glass façade will force them to live simultaneously exposed to a sense of security and of menace.

Share or Add T-Project to your Collections
Modano coffee
next project

Modano coffee

Restaurants
Ca Mau, Vietnam - Build completed in 2019
View Project