Tanatorio Sant Joan Despí

Tanatorio Sant Joan Despí

Architect
Batlle i Roig arquitectes
Location
Sant Joan Despí, Spain
Project Year
2011
Category
Memorial spaces

Tanatorio Sant Joan Despí

Batlle i Roig arquitectes as Architects

The proposal for the new funeral home in Sant Joan Despí arise from understanding the intervention as the end of the urban ensemble formed by the Fontsanta park and the existing cemetery. Its location is based on the following criteria:


- Improve the existing cemetery facilities with a new funeral home that will complement the current offered services, using construction systems and technical solutions that will promote sustainability and energy efficiency. - Dignify the entrance of the existing cemetery, which is quite degraded, organizing arranging and equipping it with differentiated pedestrian and parking areas. - Integrate landscaping in the proposal respecting the park character. The place should have, given its urban location, preserving and reforesting the existing green slopes around the intervention area and incorporating part of the building volume to the existing topography


The axis of the existing cemetery organizes the proposal, in the North the new building is implanted and in the south a parking lot is connected with the existing roads. The entrance axis to the existing cemetery becomes an access plaza relating the 3 main parts (cemetery, funeral house and parking lot). Around these areas the existing vegetation is increased in order to complement the park character the site has.


The building integration on site parts from the adaptation to the existing topography, with a set of pitched roofs on the terrain. The vegetation treatment of part of these roofs pretends to fade with the adjacent green slopes and improve the vision of the ensemble from the perimeter streets, on a higher level. With this strategy, in addition, the apparent building volume is reduced, lowering the vision of the construction and increasing the green surfaces.


The 700 sq meters floor plan of the building, lays out an organization in two areas clearly differentiated, by a public area composed by set of rooms designed to serve the users of the facility and a private area composed by the needed service rooms for the deceased preparation and the coffins movement between them. A system of patios completes the layout of the floor plan, these patios organize, rank and illuminate the spaces and establish filters between different ambiances.


The structural system is composed of walls and reinforced concrete slabs formed with pinewood boards and corten steel pillars made of flat bars. All these elements define the building image and character providing simplicity to the materiality of the piece. The materialization is completed with natural stone pavements and wooden vertical facing producing interior warmth. The steel pillars generate a light gradient, establishing visual filters and protecting the interior from the direct sunlight.


The materiality generated by the assortment of exposed structural element textures together with the natural light qualify and determinate the atmospheres of each space, accompanying the visitor’s mourning at every turn. In this way each space is illuminated by a specific light different from the rest.


In essence light and matter


Share or Add Tanatorio Sant Joan Despí to your Collections
Project Credits
 Gruppo Cimbali Showroom
next project

Gruppo Cimbali Showroom

Showrooms
Binasco, Italy - Build completed in 2015
View Project