Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Techno Plaza

Techno Plaza

Architect
Rogers Stirk Harbour + Partners
Location
Gifu, Japan
Project Year
1995
Category
Commercial Landscape

Techno Plaza

Rogers Stirk Harbour + Partners as Architects

The Techno Plaza is a Goverment office and laboratories built on a hilly site of 11,462.69 m². The landscape of the site varies but contains trees and bushes and a small stream.


RRP prepared the initial masterplan for the VR Techno Japan complex at Gifu, producing a scheme which would accommodate about ten buildings. The brief was to design a pilot building promoting research into virtual reality and providing educational, communal and laboratory/office spaces as a resource for private research bodies and the general public.


RRP decided to enhance the qualities of the site, responding sensitively to its natural contours. The Techno Plaza is composed of two parts: the private office space, built in steps up the hill, and the common research and public space which crowns the hill. Both have access to planted terraces and views across the valley.


The building has an exposed concrete frame, with retaining walls and floor slabs partially buried or planted to enhance thermal mass, ensuring maximum benefit from the stable ground temperatures and discouraging rainwater run-off. Glazed façades and extensive louvering eliminate direct solar gain, as does a stainless steel finished ventilated roof to the upper building. Air conditioning is employed to deal with the high humidity in the region.

Project Credits
Product Spec Sheet

An Urban Cottage
next project

An Urban Cottage

Apartments
Guangzhou, Guangdong Province, China - Build completed in 2020
View Project