The Blend Inn

The Blend Inn

Architect
Tato Architects
Location
1-24-21 Baika, Konohana-ku, Osaka-shi, Osaka-fu Japan | View Map
Project Year
2017
Category
Hotels
Shinkenchiku_sha

The Blend Inn

Tato Architects as Architects

When starting the design process of a new building, we always think about creating something that will lead to a rediscovery of the town or areas unique charms. Not far from the city, this hotel is located in a neighborhood with a diverse and pleasant atmosphere. An areafavored by many artists and others, whom are attracted by the somewhat rustic and free ambience.

 

The initial ideaof building a hotel was created by the client, who fell in love with the area, and an artist friend of his.


However, after purchasing the land, it proved difficult to raise the needed finances for the project, resulting in a standstill. Then a local real-estate firm, looking for new building sites, was inspired by the client’s vision.

 

In hopes of the project leading to a rediscovery of the neighborhoods charms and adding more life to the area, the real-estate firm suggested that it could complete the project, after whichit could be rented by the client and used as a hotel.

 

To reflect this collaboration structure between the client and real-estate firm; we began by creating a versatile framethat works as the building. The interior is completed withfurniture made of aluminum furring studs andjack-up tripods, and used parts from clip lamps, made for construction sites, is used for a variety of holders.

 

The hotel is designed with a bricolage of things that happened to be available. We thought that this would make these contrivances, cobbled together out of various things made by local elderly people, artists and the accumulation of living intelligence in the neighborhood, seem even more brilliant.

 

Inspired by the illegally constructed structures that are a common sight on rooftops throughout the area, we decided to build a plastic covered structure to hang out laundry, and to set up some poles that can be fitted with roof shades in the summer.

 

We limited the floor height on the first floor to create the feeling of the space stretching up and integrating with the corridor on the second floor via the foyer. We also installed a shared kitchen with a large table for people to gather and meet in the large space.

 

The artist, who at the time was using part of the hotel as his base, anticipated that the design (created by our friends at dot architects) of a self-build outbuilding would lead to a better connection between hotel and town, creating closer ties to the neighborhood.

 

Since the real-estate firm owned the private road in front of the hotel and outbuilding, we were able to make it part of the project. By using normal and water-permeable bricks that had been unearthed in the process of excavating the site, to straddle and pave the site and road, we attempted to blur the boundary lines and create an open atmosphere toward the town.

Read story in ItalianoDeutschPortuguêsFrançais and Español

Featured Projects
Latest Products
News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222
27 May 2022 News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222

At the very highest point of the Norwegian Railway track and only accessible by train, you will find... More

New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade
27 May 2022 News
New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade

The Novartist Pavilion by AMDL CIRCLE is a new exhibition, meeting and event centre at the Novartis... More

Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More