House in Takatsuki

House in Takatsuki

Architect
Tato Architects
Location
Takatsuki, Osaka, Japan | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
shinkenchiku_sha

House in Takatsuki

Tato Architects as Architects

When designing a house on a site with limited space, we have recently been exploring the possibilities of a continuous floor arrangement that extends gradually over a series of stepped floors. Rather than using walls and different floor levels to clearly divide the space into various functions, everything loosely connects and disconnects from each other through stepped floors. The idea is to create a sense of expansion inside a small house, so that you would find yourself on top of a rooftop in one moment, and tucked beneath a floor in another.

 

This concept first came into reality with the project​House in Miyamoto. Here, the spaces between different floor levels were left open to create a floating effect, allowing the floors to be used as desks and shelves where objects could be stored. At the same time, this design allowed us to visually emphasize the relationships between various rooms.


For this house, we used the same composition while pursuing new possibilities.
Due to budgeting reasons, wood was chosen for the structure, and the spaces between the floors were enclosed due to structural limitations. Unlike House in Miyamoto, the visibility within the house is limited; there is only a hint of the spaces that continue beyond one’s vision. By overlaying a diagonal grid rotated at 45° on top of a rectangular shell, we attempted to create a simple yet complex, geographical, and cave-like labyrinth captured inside a small house.

 

The floor rises from two different points in a spiral to meet on a floor that is the dining and kitchen, and separates to finally meet again on the rooftop.
The roof is designed to meet the setback regulations, and when this is installed on top of the series of floors, the house, while reminiscent of a traditional home, became a rather curious polyhedron.

 

The site is in a suburban residential neighborhood on a slope developed into terraced plots; the neighboring ground levels are also uneven. In the beginning, we thought about using a split-level composition in response to the conditions of the location- this idea eventually inspired the design for this project. As a result, sixteen different floors were packed into this small house, expanding and moving around in different directions to create a functional, cave-like foundation to support the life of the residents.

Read story in EspañolItalianoFrançaisDeutsch and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More