The Byron House

The Byron House

Architect
PAUL UHLMANN ARCHITECTS
Location
Byron Bay NSW, Australia
Project Year
2018
Category
Private Houses
Andy MacPherson

The Byron House

PAUL UHLMANN ARCHITECTS as Architects

"This generous family home intended to encapsulate what it means to live in Byron Bay. The open ‘relaxed’ residence is site responsive and out-ward looking yet sheltered and warm. All main living spaces were arranged along a central spine that cascaded down the slope of the site, with the same earthy, natural materials used both internally and externally.

The spine links the arrival of the kitchen, living, outdoor terrace, pool and lawn/play space for the clients children below. The family room incorporates in to the large negative-space outdoor terrace. This was to seamlessly blend the threshold between indoors and out, and be predominately left open to make the most of the year-long enjoyable climate. A centralised kitchen allows for view to the recreational areas, while the sunken lounge nestles in to the existing landscape with views to the beach beyond.

Australian local materials were used both internally, externally and within the landscape to compliment the nature reserve adjacent and views surrounding. Two louvred boxes over the open split level areas were broken by the centralised spine as read from the street. The boxes were used to frame views to the lighthouse and beach beyond with linear dark cladding for a recessive exterior. Striking mechanical louvres were used for privacy, security and ventilation."

Share or Add The Byron House to your Collections
Skype
next project

Skype

Offices
München Brewery, Sweden - Conceptualization in 2011
View Project