The Corbelled Brick Extension

The Corbelled Brick Extension

Architect
YARD Architects
Location
United Kingdom House, London, Greater London, UK | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Richard Chivers

The Corbelled Brick Extension

YARD Architects as Architects

The clients approached YARD with an ambitious brief that looked to combine a specific and pragmatic spatial arrangement within a dramatic architectural intervention. The initial design process explored numerous ways to achieve what they were looking for, with the ground floor space including a studio and shower room for Paul, an illustrator, along with generously sized living, kitchen and dining spaces. The solution resulted in a simple and uncompromising floor plan that defined the design from the outset.

Caption

The kitchen is contained within one of the corbelled brick volumes, built around a large island unit where Jo wanted to be able to cook with her two boys and look out to the garden. A generous sliding picture window set deep within its reveal allows the kitchen to function as a servery to the outside, with a huge cast in-situ concrete cill emphasising the sculpted quality of the addition.

Caption

The dining space is contained within the second brick volume, pushing further out into the garden to allow for direct south-easterly light to wash into the space, and sideways glimpses of the dramatic external brick detailing. The space includes a recess for piano practice, and minimal framed sliding doors to the outside.

Caption

The two volumes are separated internally with a large rooflight, providing the initial statement upon passing from the traditional 1930’s styled front portion of the home into the contemporary additions at the back. The spatial axis from the hallway all the way into the garden is defined by this element, the alignment of which also enables light to penetrate deep into the plan for as long as possible before the sun moves to the front of the house in the middle of the day.

Caption

The external aesthetic of the extension is purposefully weighty and sculpted. Constructed using water-struck Belgian brickwork, each design choice was finalised in close collaboration with Paul and Jo. The brown colour was combined with a colour matched mortar to create a weighty and homogenous appearance, whilst the recessed detail of the pointing allows the clear definition of each and every brick. There is not a brick slip or special anywhere to be found on the project, with the corbelled overhanging soffit to the kitchen volume constructed traditionally with mortar bed reinforcement. Nothing is faked.

Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More

Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More