THE CUBIST HOUSE

THE CUBIST HOUSE

Architect
Jacques Moussafir Architectes
Location
Paris, France
Project Year
2015
Category
Private Houses
Hervé Abbadie
Product Spec Sheet

ElementBrand
bathroomTOTO
bath in the first-floor bathroomBette
bathroomFantini
kitchenBoffi s.p.a.
wardrobes in the bedroomBonnardel
towel dryerBrandoni

Product Spec Sheet
bathroom
by TOTO
bath in the first-floor bathroom
by Bette
bathroom
by Fantini
kitchen
wardrobes in the bedroom
towel dryer

THE CUBIST HOUSE

Jacques Moussafir Architectes as Architects

Designed for a Paris-based family with two children, the Cubist House is located in a courtyard that encloses an urban oasis, totally disconnected from the busy, greenless street outside.


Jacques Moussafir’s context-based design enhances the positive qualities of the site and resolves its problematic aspects.


The project responds to its highly textured surroundings, in which various typologies, materials and historic elements coexist with lush vegetation. On a footprint of 108 m2, a cluster of three volumes with Corten cladding and large glazed openings forms a dynamic three-dimensional frontage whose different parts align with the adjacent facades on two sides.


The 'cubist’ combination of solids and voids offers an intelligent solution that brings ample natural light into an 8-meter deep interior of a house surrounded by seven and eight-storey-high buildings. At the same time, the fragmented facade relates to the history of the site defined by successive additions and transformations. 'Here, more than anywhere else, we felt it necessary to opt for dense materials that would dialogue with the cobblestone paving, old masonry, and lime plaster, all of which tend to patinate and thus testify the passage of time,' says Jacques Moussafir.


Both the interior and the exterior of the Cubist House evoke a collage of volumes and materials that form spatial compositions oscillating between 2D and 3D. The concrete floor in the ground-level kitchen/dining/living room incorporates 'islands' of parquet flooring that correspond to the distinct suspended volumes of the upper-floor rooms.


A gap left between the rear side of the house and the neighbour’s masonry wall has a double function: it contains a staircase and serves as a light well that lets natural light penetrate through the openings in the rear wall with integrated 'architectural furniture' items.


Share or Add THE CUBIST HOUSE to your Collections
Project Credits
Café Liebeliebe
next project

Café Liebeliebe

Bars
8, Ganjeolgot 1-gil, Seosaeng-myeon, Ulju-gun, Ulsan, South Korea - Build completed in 2019
View Project