The Garden Museum

The Garden Museum

Architect
Dow Jones Architects
Location
London, United Kingdom
Project Year
2007
Category
Museums

The Garden Museum

Dow Jones Architects as Architects

In October 2007 we won an architectural competition to redesign the Garden Museum. The competition brief asked for a new gallery space where temporary exhibitions could be housed in secure and environmentally-controlled conditions. It appeared to us that creating a dedicated place for the museum’s permanent collection was equally important, as the exhibits were frequently moved to make space for events. We developed a strategy which addressed both issues. Our idea was to create a belvedere within the existing building. This houses the new galleries and provides a raised ground from which a new perspective of the existing building is attained. The belvedere structure enables us to place the temporary gallery at ground floor level and move the permanent collection, from its former location in the nave, up to the new first floor level. This new arrangement also empties the nave of exhibits so that the museum’s diverse cultural programme of lectures, debates and seminars can take place alongside the exhibitions. The belvedere is an entirely free-standing structure that only touches the floor of the existing grade II* listed building and is entirely reversible. The project received whole hearted support from Lambeth planners and English Heritage, who have used the project as an example of how contemporary architecture can successfully meld with historically sensitive buildings. The belvedere is made from Eurban, a pre-fabricated engineered timber material. We used this material as it is light weight and very strong, and allowed us to realise the building forms we required. Being pre-fabricated and made of large panels it is also very quick to build with. The museum was closed for only 12 weeks whilst the work took place, and of this time the structure took three weeks to assemble. The timber structure is also very environmentally friendly. The timber walls are left unfinished so that they recede into the background with the limestone of the church walls and columns, leaving the foreground for the exhibits and the life of the museum. The windows and doors are strongly coloured and protrude through the raw timber walls. The furniture and signage is also strongly coloured and is read as a further layer of detail added to the mute timber form. We also designed the re-hang of the permanent collection. This involved the spatial organisation of the exhibition and the design of the cabinets. From competition win to completion on site was thirteen months.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Facades/Shingle, Flat roofNordic Copper from Aurubis Finland
Product Spec Sheet
Facades/Shingle, Flat roof
36 Carrington
next project

36 Carrington

Offices
Carrington Street, Sydney, NSW, Australia
View Project