The Hunkered House

The Hunkered House

Architect
LIJO.RENY.architects
Location
Mambaram, Kannur, Kerala, India | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Praveen Mohandas
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Sanitaryware / FittingsGROHE
Sanitaryware / FittingsRoca
Switches/ Electrical FittingsPhilips Lighting Signify
Sanitaryware / FittingsTOTO
PaintBerger paints
Kitchen AppliancesBosch

Product Spec Sheet
Sanitaryware / Fittings
by GROHE
Sanitaryware / Fittings
by Roca
Switches/ Electrical Fittings
Sanitaryware / Fittings
by TOTO
Paint
Kitchen Appliances
by Bosch

The Hunkered House

LIJO.RENY.architects as Architects

Despite being in a relatively peaceful, lush green interior of Kannur in Kerala, the site with its downward incline and the abutting road that connects the recently commissioned airport to the city, posed several challenges than one could imagine.

photo_credit Praveen Mohandas
Praveen Mohandas

What looks like a single storey building from outside is a strategically designed house in multiple levels that hunkers down gently into the slope to protect it from all kinds of pollution generated by the heavy traffic on the road. A large landscaped courtyard trapped inside the house along with four smaller peripheral landscaped pockets acts as a primary source of ventilation. All major rooms open into one of these by means of large openings enjoying the filtered breeze and light. All other external fenestrations are smaller in nature to restrict sound, dust and smoke from the road entering the building. While respecting and responding to the context in which it sits, ‘The Hunkered House’ reflects the unassuming lifestyle of the homeowners, be it the form of the building, the choice of materials, interior décor and accessories. 

photo_credit Praveen Mohandas
Praveen Mohandas

The site slopes down from the road towards the south. Instead of altering the slope, the functions of the house have been organised in three levels and one enters the house at the mid-level. The sit-out that acts as a foyer, formal living, family living and a multipurpose room used as a gym right now sits at this landing level. The rest of the house is separated by the large central landscaped court and a full-length fight of steps takes you down to the lower level directly into this courtyard, and a smaller flight of steps takes you to the upper level that houses three bedrooms and its toilets. Another stair placed between these bedrooms connects you to the lower level avoiding a detour through the central courtyard. The lower level accommodates the car porch, master bedroom with its toilet, dining and the kitchen with its utility area. The powder room conveniently located connecting the central courtyard at  the lower level, provides an easy access from the main parts of the house.

photo_credit Praveen Mohandas
Praveen Mohandas

Peripheral circulation also follows the slope of the site. Once you enter the site, by means of an automated sliding gate, a flight of outdoor steps takes you down to the sit-out level and further down the corner a few more steps lead you to the kitchen yard positioned at the bottom-most level of the site. The car porch that is tucked into the building at the lowest level is accessed from the entry gate by means of a ramp. A secondary access has been provided directly into the building, next to the master bedroom, from the car porch to avoid the inconvenience of the otherwise long winding route through the main entry.

photo_credit Praveen Mohandas
Praveen Mohandas

The lofty volumes that you encounter inside the building are in direct contrast to the restrained outward appearance. The tall sit-out space that flows into the formal living hints at the experience awaiting you inside the house. However, the double height volume of the central landscaped courtyard seamlessly merges with the spaces abutting, flooding the house with light and breeze, creating an unpredictable spatial and sensory experience. The subdued colours and textures used throughout the project help exemplify this. By internalizing itself ‘The Hunkered House’ act as a sanctuary from the external elements. 

Team:
Client: Noushad Lalilakathand Family
Architects: LIJO.RENY.architects
Lead Architects: Ar. Reny Lijo and Ar. Lijo Jos
Interiors: LIJO.RENY.architects, Clinets

Consultants/Contractors
Structural Design: Keystone Engineers
Landscape Design: Plain Space Studio
Civil Contractor: Surendran Kannur
Electrical and Plumbing: Manoj and Deepak, Kozhikode
Flooring: Shamjith Kadirur
Painting: Shajan MK, Kannur
Door, Wardrobes, Kitchen and other Carpentry Work: Space n Designs, Kannur and Shijin Irikkur
Lighting: Muhammed Rishad, Thalassery
Aluminium Door and Windows: Sujith Cherian John, Tostem
Steel Fabrication: Rajesh Kumar, Kannur
Soft Furnishing: Thameem Kannur

photo_credit Praveen Mohandas
Praveen Mohandas
photo_credit Praveen Mohandas
Praveen Mohandas
photo_credit Praveen Mohandas
Praveen Mohandas
photo_credit Praveen Mohandas
Praveen Mohandas
photo_credit Praveen Mohandas
Praveen Mohandas
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Flooring: Granite, Nexion Vitrified tiles
2. Bathroom tiles: Granite, Nexion Vitrified tiles
3. Paving: Flamed Garnite
4. Sanitaryware / Fittings: Grohe, Roca, Toto, Kohler, Jaquar and Carysil
5. Switches/ Electrical Fittings: Schneider, Siemens, Philips, Crompton and Crovi
6. Paint: Jotun and Berger
7. Kitchen Appliances: Bosch, Hafele and Elica
8. Door Accessories: Hettich and Hafele

Read story in PortuguêsItalianoFrançaisEspañol and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More

Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House
30 Nov 2022 News
Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House

A split-level structure, in Kolkata, with a distinguishable floor plate and a unique spatial configu... More

Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum
30 Nov 2022 News
Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum

On the Greek island of Samos, Liknon by K-studio is an unconventional museum project celebrating Met... More

Noodle Story by Yatofu Creatives offers a 'curio cabinet' of new and nostalgic experiences
30 Nov 2022 News
Noodle Story by Yatofu Creatives offers a 'curio cabinet' of new and nostalgic experiences

Marking their third collaboration with designers Yatofu Creatives, Noodle Story is now bringing thei... More

10 distinct timber-clad houses that are rustic yet modern
29 Nov 2022 Specification
10 distinct timber-clad houses that are rustic yet modern

Wood, in all its forms, is unquestionably among the most versatile materials available out there. Hu... More