The Nook

The Nook

Architect
Hall + Bednarczyk Architects
Location
Monmouthshire, UK | View Map
Project Year
2014
Category
Private Houses
Simon Maxwell
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Kitchen Sinks and Taps Franke Kitchen Systems
SanitarywareDuravit
Kitchen Units IKEA
Oak sliding windows and stairsAdvance Joinery
Bathroom TilesBathroom Solutions (Bristol) Ltd
Kitchen Islands and WorktopsBristol Marble and Granite

Product Spec Sheet
Kitchen Sinks and Taps
Sanitaryware
by Duravit
Kitchen Units
by IKEA
Oak sliding windows and stairs
Kitchen Islands and Worktops

The Nook

Hall + Bednarczyk Architects as Architects

The Nook is a new-build four bedroom family house set in a secluded valley in Monmouthshire. Planning permission for the 250m2 home was granted to replace a utilitarian 1960’s bungalow that had previously occupied a corner of the 1 acre Wye Valley site. 

 

The design adopts the simple, confident massing evident in the region’s agricultural structures, where both traditional stone barns and the spare steel-framed modern structures now used by farmers tend to possess a visual clarity and generosity of scale absent from most rural dwellings. A rectangular floor plan provided efficiency, flexibility and economy. The adoption of a steel frame enabled significant spans to cater for large openings in the building elevation and allowed the structural flexibility to omit floor sections and thereby create expansive and playful spaces within the interior.

 

The privacy of the house’s rural location enables generous areas of glazing to be employed, illuminating the living spaces with natural light as well as framing views of the surrounding landscape, which appears to pass though the home. Large sliding glass panels open up the elevations to the outside.

 

Regional materials are used – the sandstone was quarried three miles away - to help create a building that is intended to have a comfortable affinity with its setting. Consideration was given to the fact that the building would be liable to acquire moss and lichen over time.

 

The detailing of the house explores a number of vernacular elements and construction techniques through a modern lens. There are a number of examples - a sturdy stone chimney containing flues for internal and external fireplaces which creates a key moment of vertical emphasis on the principal elevation; splayed stone window reveals which have been disc-cut smoothly to contrast with the rugged texture of hand-dressed sandstone walls; a black steel frame that brings visual precision and a grid of graphic separation to the naturally-weathering materials of the elevations; and a built-in settle and welsh dresser that make the kitchen and dining space flexible and accommodating.

 

Material Used :

1. Advance Joinery – Oak sliding windows and stairs

2. Velfac – Windows

3. Remnant Engineering Ltd – Steel Frame

4. Bristol Marble & Granite – Kitchen Islands and Worktops

5. Franke - Kitchen Sinks and Taps

6. Smeg - Kitchen Appliances

7. Ikea – Kitchen Units

8. Duravit - Sanitaryware

9. Crosswater - Bathroom Taps and Showers

10. Bathroom Solutions, Bristol – Bathroom Tiles

11. Western Cedar Cladding

12. Stone – Local Quarry

13. A West - Internal log burner

14. Isokerne - External Fire Place

This story is available in multiple languages
18-042_Residence B+L
next project

18-042_Residence B+L

Private Houses
Morin-Heights, QC, Canada - Build completed in 2020
View Project