The Royal Park Canvas Sapporo Odori Park

The Royal Park Canvas Sapporo Odori Park

Architect
Mitsubishi Jisho Design
Location
1 Chome-12 Odorinishi, Chuo Ward, Sapporo, Hokkaido, Japan | View Map
Project Year
2021
Category
Hotels

Restaurants
Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office

The Royal Park Canvas Sapporo Odori Park

Mitsubishi Jisho Design as Architecture, Interior Design, Lighting Design, Structural & MEP Engineers

This design for Japan’s first hybrid timber high-rise hotel aims to maximize the use of local materials. With a concept of “experience Hokkaido,” the hotel features materials made and grown in the prefecture in everything from the building itself to the hotel’s management, construction materials to food.  

photo_credit Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
photo_credit Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
photo_credit Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office

The following four principles guided the project: 
1. Use timber harvested in Hokkaido so that mature plantation forests can continue a sustainable cycle of use and regeneration. 
2. Reduce construction waste and CO2 emissions to an absolute minimum and take other measures to protect the environment.
3. Stimulate local industry by using locally grown timber and working with local businesses.    
4. Beyond simply providing hotel accommodations, contribute to the community by creating a place that is open to the public and promotes culture.

photo_credit Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
photo_credit Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office

Japan has extremely strict building standards related to earthquake and fire safety, particularly for high-rise buildings. In recent years, however, new standards have been added allowing the construction of timber high-rises, provided certain conditions are met. Timber and hybrid timber high-rise architecture requires advanced technology. The present building is hybrid, utilizing a reinforced concrete frame from the basement through eighth story (with cross-laminated timber [CLT] used for part of the eighth-story flooring) and a wood frame on the ninth through eleventh stories and rooftop structure. Aiming to also incorporate wood as an interior/exterior finish and reduce waste from concrete formwork, we developed stay-in-place board formwork with attached steel reinforcing rods for use in guestrooms on the concrete stories. In the façade, heat-treated wooden louvers and carbonized cork wall covering create an exterior intended to change color over time. Altogether, more than 1,200 m3 of lumber was used in the building, over eighty percent of which is Sakhalin fir, Japanese larch, Japanese flowering ash, and other types of wood produced in Hokkaido. 

photo_credit Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
photo_credit Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office

The use of wood reduced CO2 emissions during construction by approximately 1,383 tons compared to the amount that would have been emitted if the entire building were made of reinforced concrete. We took other measures to make the building more sustainable as well, such as using lumber remnants from the production of exterior louvers and CLT in the interior finishing. To achieve our goal of incorporating as many local materials as possible, we not only used Hokkaido lumber but also manufactured many other items in the prefecture. This stimulated local industry and was an excellent opportunity to introduce cutting-edge technology to local companies and foster their ability to develop new products. In addition, because people visit the hotel from all over Japan and the world, actively involving local artists and manufacturers is an effective way of promoting local culture and revitalizing the community. Currently, the second-floor lounge and the rooftop are open to the public and events are held regularly. As university students visit to view the architecture, neighbors stop by to ask advice on new projects using wood, and more people become connected to the hotel, it is gradually becoming a community hub. 

photo_credit Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
photo_credit Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office

Team:

Architects, Interior Architects, Lighting Designers, Designers, Project Managers, Structural & MEP Engineers: Mitsubishi Jisho Design

Owner / Developer: Mitsubishi Estate Co., Ltd.

Lighting Designers & Designers: NOMURA Co., Ltd.

Main Contractors: Shimizu Corporation

Photographer: Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office

photo_credit Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
photo_credit Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
photo_credit Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office
Featured Projects
Latest Products
News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More