The South Entrance

The South Entrance

Architect
Tengbom
Location
Helsingborg, Sweden
Project Year
2015
Category
Bicycle Stands

Bus stations

Subway Stations
Felix Gerlach

The South Entrance / Södra entrén

Tengbom as Architects

Helsingborg C, Knutpunkten has a new entrance, Södraentrén. The South entrance is far more than just a shortcut to the tracks, though. As well as a new passenger flow and a cycle hub, the new entrance is also a landmark and a destination that strengthens the city’s commercial ties.


The Municipality of Helsingborg has witnessed a sharp increase in traffic to and from the city. Looking forward to 2020, it is estimated that daily visitors will increase from the current figure of 22,000 to 32,000. This is a pressure that Knutpunkten – which was designed by Ivar Krepp in 1984–1991 – could not handle in its current state, which is why the decision was made to create a new exit and approach at the root of the track’s southern extension. Furthermore, the southern entrances were in a worse condition than the northern ones, which affected the flow of pedestrian traffic. Knutpunkten is currently undergoing a transformation and renovation, yet another task that fell on us.


“The new entrance is in a way a natural result of the long platforms underground. An important aspect of the project is to reinforce Knutpunkten’s connection with the southern part of the city, with the campus and the future H+ area. The new traffic flows, more activity and vibrancy in the area will hopefully contribute to reduced segregation in the town”, says the architect in charge Patrik Ekenhill.


A competition that was won


In 2013, the Municipality of Helsingborg arranged a competition for architects relating to the new entrance, a pre-qualification with tenders. Tengbom Helsingborg won the tender in collaboration with Tyréns, an urban planning consultancy company. We were general consultants during the entire project phase, with all other consultants working under us. “We designed the building as a sculptural element to stand out in an area where so many people head south every day”, says Patrik Ekenhill.


Below is one extract from the competition entry: We regard the area as a transition point between various ways of travel and movement in the city, but also as a transition between different parts and rooms of the city. It will be a dramatic change from today’s dominating and yet anonymous multi-storey car park to an attractive component in the cityscape that contributes to increased activity and pulse.


The backside became the front


In other words, the new entrance transformed an anonymous backside of the station into another front entrance. This has also contributed to increased traffic safety, as pedestrians walking to the campus area previously had to cross the bus terminal, which has been avoided with the new flow of traffic. A new pedestrian crossing over Järnvägsgatan, which leads onto Bollebrogatan, also adds to a more direct link to the local Stadsparken park and the south district of the city. A further aim is to promote cycling in the city. A total of 450 bicycle spaces have been created between the entrance steps and freely on an open platform. There are also other facilities such as a pump, a repair station and lockers.


A prominent landmark


In addition to solving many of the problems the city was experiencing, the entrance has become the landmark that we proposed and were hoping for.


“Our architectural main idea of a collective roof is based on a concept of creating a sequence between the top and the bottom. The characteristic roof has a neutral and square plan shape, which is carefully modified in each section. The combination of a vaulted bottom and a curved top in the direction of the tracks creates associations with both motion and the softly undulating topography of the City Park”, says Patrik Ekenhill.


The sculptural timber roof is on two slate-clad wall plates that seem to grow up from the track area. Simple glass panels have been used as extra protection against the elements. Even the lighting design has been influential to the project, where the primary light source for the roof of the bike rack is indirect and hidden. Two existing emergency stairways were torn down and the shafts transformed into circular drop of daylight onto the platforms, with benches at ground level. A metaphor for travelling


Just like the act of travelling, the new entrance is very much about transitions, both physically and architecturally, as well as metaphorically. Physically, it’s about understanding the flow of traffic and people. Architecturally, we are talking about open encounters – heavy meets light and geometry meeting organic forms. Metaphorically, you might say that the South entrance is a symbol for the transition to a new travel area, ready for the future.


“This is fantastic architecture on a small scale. We are incredibly proud that a relatively small project can make such a great impression”, says Patrik Ekenhill.


Project team
Loft A
next project

Loft A

Private Houses
Padua, Northern Italy, Italy - Build completed in 2016
View Project