Tower House

Tower House

Architect
banduksmithstudio
Location
Ahmedabad, Gujarat, India
Project Year
2015
Category
Private Houses
Sachin Bandukwala
Product Spec Sheet

ElementBrand
Window systemsDomal
SanitarywaresJaquar - Sanitaryware
Mosaic tilesPiccolo Mosaic
GlassSaint-Gobain Glass HQ
ElevatorsSchindler Elevator
FlooringSonya Ceramics

Product Spec Sheet
Window systems
by Domal
Sanitarywares
Mosaic tiles
Elevators
Flooring

Tower House

banduksmithstudio as Architects

Tower House is an experiment in vertical living. A typical bungalow of 400 square meters is squeezed into a footprint of 6.5 x 12.5m, forcing the program up five stories rather than spread along the ground. Despite the stacked floors, the design generates the experience of a house,with a diversity of spatial types throughout its section. At the same time, it takes advantage of the benefits of moving vertically with efficiently organized services, views across the city, and greater potentials for both stack and cross ventilation.


A concrete frame provides the skeleton, while central vertical circulation allows openings on all sides, and an outward looking entry to every room. Walls wrap the interior spaces, while balconies move around on each floor to open new vistas. Rooms are treated as pockets within the larger framework, minimizing the need for air conditioning and maintaining the connection to the outdoors. While balconies bring a corner of outdoor space into the room, punched windows around the wall create an intimate experience, whose deeply protected view is found only from a seated position.


The design balances two driving forces: conveying a house not a tower, and using verticality for an efficient, climate responsive building. The central stair, critical for both, is the core of the design. It organises services and treats vertical movement as part of the house. Each room opens from it and moves back toward it. On first and fourth floors, glass panels reveal the stair and further envelop it inside the rooms. As a passive cooling element, the semi-open stair draws air through the house, while ventilation in each room can be controlled by opening windows. A ceramic rain screen filters light and shields the stair from water, protecting the privacy of the space.


Material Used :

1. Schindler – elevators
2. Saint Gobain – glass
3. Sonya ceramic - flooring
4. Tipwood – Natural fibre composite
5. Piccolo - Mosaic tiles
6. Jaquar Artize – sanitarywares
7. Domal – window systems
8. Brown Kota – stone work

Share or Add Tower House to your Collections
Project Credits
European Space Innovation Centre (ESIC)
next project

European Space Innovation Centre (ESIC)

Offices
Noordwijk, Netherlands - Build completed in 2011
View Project