Townhouses I Clayton Heights

Townhouses I Clayton Heights

Architect
dos G arquitectos
Location
Panama, Republic of Panama | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Pro Pixel Panama

Townhouses I Clayton Heights

dos G arquitectos as Architects

The project lot, is located close to the Panama Canal, within an area defined by the norm as "garden city" and next to a protected area of tropical rainforest. The four townhouses, object of the design intervention, are a contemporary reinterpretation of the typology of existing houses in the area, a former military base of the United States. The houses are developed in four levels. On the ground floor, the parking lots and a service area, on the first level, the living room and the kitchen that, through a retractable sliding system, opens onto the rear garden eliminating the division between interior and exterior. On the second level the night area, composed of three bedrooms and two bathrooms.


The composition is completed by a living rooftop, which is accessed by a sliding skylight, equipped with a six-person hot tub, barbecue area and solarium, as well as enough space for an outdoor room. At a compositional level, the main idea of design has been to break the conventional scheme of townhouses composed of "solid blocks" arranged vertically and replace it with an atypical scheme, where the "solid block" is arranged horizontally, almost suspended in the second level (the night area) since the first level is completely made of glass and the ground floor is open. To this solid, pure volume, openings have been made, highlighted by the use of cantilevered frames made with a voluntarily dark color, in contrast to the white façade. In the design stage, particular attention has been paid to energy efficiency.


The genius loci has inspired us to design these houses based on the basic principles of bioclimatic architecture. Elements that could appear to be compositional, such as the cantilevered volumes, the projecting frames of the windows and the louvers, have been thought to have a function that is not only aesthetic but rather thermal.


These elements, combined with others such as natural ventilation, the collection of rainwater and its use for the irrigation and flushing system of the toilets, the choice of aluminum windows with thermal cut section and double glass with gas chamber argon, high efficiency air conditioning systems (VFR), guarantee maximum comfort and contribute to reduce the energy requirement and make this set of buildings a project that respects the environment and its context. In the same respect for the environment, a bolted steel structure has been designed instead of the conventional system of fixation with electrostatic welding, thus allowing, in the future and in case of demolition of the buildings, their total reuse.


Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Kitchen – OysterVeneta Cucine S.p.A.
Facade - Landscape, Wood LivingRagno
Doors – FilomuroBluinterni
Product Spec Sheet
Kitchen – Oyster
Facade - Landscape, Wood Living
by Ragno
Doors – Filomuro
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More