MAR ADENTRO TOWNHOUSE

MAR ADENTRO TOWNHOUSE

Architect
dos G arquitectos
Location
Panama City, Panama | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Courtesy of dos G arquitectos

MAR ADENTRO TOWNHOUSE

dos G arquitectos as Architects

CRITICAL READING OF THE EXISTING

By analyzing the façades, we found a succession of a series of interventions carried out over time without a global overview and therefore a not very harmonious result, while inside the main problem was the articulation of the spaces that were not contemporary and limited the spectacular view of the Pacific Ocean to only certain parts of the house.

photo_credit Courtesy of dos G arquitectos
Courtesy of dos G arquitectos

PROJECT PROPOSAL

FACADES: Through the design of a few elements and some specific interventions, we propose to give a global language to the facades. In particular, an element was designe don the main façade that would serve as an entrance canopy and at the same time emphasize the verticality and therefore improve the proportions of the facade composition. 

photo_credit Courtesy of dos G arquitectos
Courtesy of dos G arquitectos

The rotation of the entrance wall on the ground floor was proposed to highlight the entrance to the villa, the use of clay brise soleil was suggested in order to fulfill a triple function: to order the superposition of discordant elements created on the first floor aboved the parking; to improve the privacy of the room overlooking the Street and to generate an element of protection.

photo_credit Courtesy of dos G arquitectos
Courtesy of dos G arquitectos

INTERIORS: The intention behind the design intervention was to bring the ocean inside the villa and thus allow most of the spaces to enjoy this wonderful view. Rethinking the interior spaces in a contemporary way and making sure that they dialogue with each other and with the landscape.

photo_credit Courtesy of dos G arquitectos
Courtesy of dos G arquitectos
photo_credit Courtesy of dos G arquitectos
Courtesy of dos G arquitectos

The boundary between the interior and the exterior has been eliminated through specific interventions and punctual demolitions. The landscape and the ocean are an integral part of the interior design of this villa. 

photo_credit Courtesy of dos G arquitectos
Courtesy of dos G arquitectos
photo_credit Courtesy of dos G arquitectos
Courtesy of dos G arquitectos

The design interventions must be interpreted from this point of view: Demolition and redesign of the staricase; relocation of the guest bathroom on the ground floor that in the original position limited the view of the sea to those who entered the villa; the opening of a window in the kitchen (integrated to the bookcase in the dining room); and the resulting visual permeability by proposing glass as a dividing Wall betwwn the bathroom and the master bedroom.

photo_credit Courtesy of dos G arquitectos
Courtesy of dos G arquitectos
photo_credit Courtesy of dos G arquitectos
Courtesy of dos G arquitectos
photo_credit Courtesy of dos G arquitectos
Courtesy of dos G arquitectos

Read story in Italiano and Español

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Interior Furniture (Armchair and Leather pouf)Flexform
Mozart, Bangkok
Interior Furniture (Tufted leather sofa)Baxter Srl
Washbasin with integrated countertopAntonio Lupi Design S.p.A.
Nuvola
Product Spec Sheet
Interior Furniture (Armchair and Leather pouf)
Mozart, Bangkok by Flexform
Interior Furniture (Tufted leather sofa)
Washbasin with integrated countertop
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More