TQ62

TQ62

Architect
BOOST studio
Location
Lisboa, Portugal | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
Francisco Nogueira

TQ62

BOOST studio as Architects

Context

The starting point for this project was a building from the 1990s that featured a non-habitable gable tile roof, with exclusive access from the top-floor flats. The building is located in a prime area of ​​the city of Lisbon - Campo de Ourique - and the chance of vertical expansion was a very attractive solution, since it would be possible to double the area of ​​the apartment.

 

Existing building

The apartment, a 3-bed flat on a single floor layout, had a sun exposure facing East-West. The living room and kitchen are West facing and the three bedrooms, served by two bathrooms, face East.

 

The existing tile roof had a reduced height and had no thermal insulation, which made the top floor thermally very uncomfortable.

 

Concept and program

The needs of this family with four children were to have a large multi-purpose space where they could live and play. This area should be supported by storage areas as generous as possible. Given the location of the building, perched on a hill, they also wanted a terrace to enjoy the surrounding view.

 

Our intervention was thus driven by programmatic needs and urban constraints. These factors led to the maintenance of the gabled tiled roof and a terrace on the back façade of the building.

 

We proposed a wide space, taking advantage of the areas with the highest available height next to the ridge, where three different zones are developed - office, children's zone and living area. The reduced height areas were used for the storage spaces.

 

Materials

We’ve put in place a very simple language for this roof extension, entirely in wood. The two top walls were kept white, giving strength to the architectural gesture of the intervention.

 

On the terrace we sought to achieve a continuity between the interior and the exterior through large glazed windows and the continuity of the wooden floor. The limits of the terrace were set with a very simple and quite transparent designed railing.

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
Wall paint “Vinylmatt”CIN, S.A.
Battenboard beamsJular
Plaster wallsPLADUR
Product Spec Sheet
Wall paint “Vinylmatt”
Battenboard beams
by Jular
Plaster walls
by PLADUR
Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More