Remodeling a 1960s home

Messner Architects as Architects

This detached house is a statement to an era’s flavor: the hipped roof with its soffit cover, the rigidly placed white double windows, the coarse spray plaster and plaster surrounds, and the porphyry-block foundation wall – all these are characteristic of the local area’s prominent building appearance.

photo_credit Karina Castro
Karina Castro

Surrounded by garden, this homestead had remained unaltered for decades. To the North, the house looks onto vineyards and the historic town centers of the area, with the mountain tops glowing on the horizon. On the southside of the property, the house is accessed by a driveway leading right up to it; and to the West and East, it’s accompanied by newer residential buildings. Originally, the ground floor and upper floor had the same layouts while functioning as separately autonomous living units. This would see a change, when a young family decided to move into this home and brought their own vision and expectations.

photo_credit Karina Castro
Karina Castro

Instead of an exact replication of one single layout on both floors, the new owners envisioned a ground floor with generous and inviting rooms intended for family living, and an upper floor that was to be the area of retreat with bedrooms for each member. Day light, generous rooms, storage space and a direct access to the garden were the aspects that drove the direction of this remodel.

photo_credit Karina Castro
Karina Castro

The demand for more day light and brightness was met by installing two openings: one on the north and one on the south façade. On the northside, a room-high sliding door that opens to the garden was installed. The living quarters on the southside open to the front yard through long-stretched, flush fixed glazing. The fluid arrangement of rooms on the ground floor is defined by a large built-in furniture which on its exterior functions as storage space for entrance, kitchen and living room, while harboring a bathroom at the interior.

photo_credit Karina Castro
Karina Castro

The front door leads along the furniture to the kitchen where a monolith kitchen island dominates the room. Another free-standing furniture piece separates the dining area from the living room. The latter then opens a small side pocket that houses a rustic parlor with a tiled stove and a cushioned seating bench.

photo_credit Karina Castro
Karina Castro

The original layout on the first floor was mostly preserved. From a generous central utility area with multifunctional furniture, we are led to the surrounding bedrooms and the bathroom.
Materials, colors and surface feels were informed by our client’s wish for solid wood floors. On the ground floor we went with white larch, brushed and oiled, and on the first floor the choice was spruce, again, brushed and oiled.

photo_credit Karina Castro
Karina Castro

This project’s goal was to deliver a custom-made product that would meet the needs of a family and their everyday life.
Through the changes made, the house may have given up some of its rigidity; its characteristic traits, however, have been preserved, and the building thus revived.

photo_credit Karina Castro
Karina Castro
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
SofaProstoria Ltd.
Product Spec Sheet
Sofa
by Prostoria Ltd.
Featured Projects
Latest Products
News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More