Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Transiting Step House

Transiting Step House

Architect
AD+studio
Location
Ho Chi Minh, Ho Chi Minh City, Vietnam | View Map
Project Year
2015
Category
Residential Landscape

Transiting Step House

AD+studio as Architects

 

Located in a new residential zone and approached from a road which connects 2 main streets of the area; the building is affected by noise, dust from the main street’s vehicles. The site is surrounded by buildings, which average height is 13.5m. The house’s direction is eastward, stretches to East-West, the front and back areas of this building are strongly damaged by sunlight.

Design solution is to restrict dust, noise and thermal radiation by limiting the open spaces from the West and East. A large atrium in the middle of the house plays as a transiting space – which shape is like a funnel in order to take sunlight and fresh air deeply inside. By interspersing private spaces with the common ones around the atrium, the architect can boost the advantages of this opening but still keeps the privacy for bedrooms.

Stair flights are laid out along the atrium and form a stepping space under it, in order to take benefit from sunlight and air flow through the vertical route. Stair with 1 flight will create the longest transiting distance among the private spaces – stairs – common spaces. Those spaces under stairs are used as storages, restrooms and supporting spaces in order to reduce the disadvantages of long corridor created by using 1 flight stair.

The lobby’s ceilings on every floor are designed differently to make a connection’s highlight for these levels. On ground floor, ceiling shape divide this space into 2 parts: one is a gateway opening to kitchen space and the other one is stair which leads to living room. The first flight will lead people’s views upward to the screen blocks roof as 2 sides of it are closed. This is the main highlight of the building. Screen blocks roof are used to create the shading effect from sunlight caught by the atrium. These block brick patterns’ shadows will highlight walls, stairs and change gradually as a day flows. They are also used for doors to contrast marble with terracotta on facades. Two layers doors (steel and bricks) use glass as inside protecting frames which can be opened for getting wind actively.


Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

POLYTECHNICHAL INSTITUTE SALESIANOS PAMPLONA
next project

POLYTECHNICHAL INSTITUTE SALESIANOS PAMPLONA

Universities
Sarriguren, Navarre, Spain - Build completed in 2020
View Project