Two Twenty Two

Two Twenty Two

Architect
Chris Briffa Architects
Location
Valletta, Malta | View Map
Project Year
2006
Category
Bars

Restaurants
David Pisani

Two Twenty Two

Chris Briffa Architects as Architects

We imagined an urban black box which, almost like a mobile kiosk, could be plugged into the dilapidated fortifications and inaugurate their regeneration.


This insertion approach was primarily preferred to ensure favorable planning permission within the historical urban context, but soon the project’s ephemeral theme also made sense from an operational point of view: the clients held a ten year lease on the property – so theoretically they could remove the kiosk and ‘plant’ it elsewhere in the future. Consequently, the main challenge of the project was to contain the entire restaurant’s infrastructure within the lightweight steel-timber structure. The lighting installation, power, sound, running water, cooling, air extraction, food and drink preparation were all carefully masked inside the box ridding the bastion walls of all visible interventions.


The ‘kiosk’s sloping wall, imitating the angle of the C16th century bastions, increased square metres on both ground and first floor; while sensitively preserving the original volume of the vault. Internally, the acute angles provided welcome space for storage and the sound/air extraction system. Within its present context the black box separates the dining (downstairs) from the lounging (upstairs), and slides outside to a voyeuristic terrace looking out over the hip scene and onto the harbour. At its inner end, the dark and sensuous toilets were fitted with a custom-made glass curtain and additional hidden conveniences; one of which is a narrow window offering a peeping sight on the basins of the opposite sex.


The outdoor concrete terrace, split into two by an illuminated waterfall, sinks gently like an amphitheatre around the raw concrete landscape. Following the austere lines of the bastions on plan while reflecting the interior planning layout, the waterfall separates the dining from the lounge areas. Incoming patrons are greeted with the balmy sounds of falling water on warm summer nights.


The result was a very satisfactory image of a legible contemporary function harmoniously placed within a historical context, with the added advantage of total reversibility thanks to its use of light weight materials and structural independence. The shape of the box became the logo of the venue, the address of the site became its name. After eleven months awaiting various permits and eleven weeks of intense site works, the box’s tilted door opened and welcomed its first guests on January 2007.


To date, the venue has changed the perception of a dilapidated neighbourhood into a hip and trendy eatery with strong socio-cultural events.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 residential table lamps
2 Dec 2022 News
Top 10 residential table lamps

Residential table lamps provide direct or indirect lighting to highlight areas of activity within la... More

Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More

Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House
30 Nov 2022 News
Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House

A split-level structure, in Kolkata, with a distinguishable floor plate and a unique spatial configu... More

Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum
30 Nov 2022 News
Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum

On the Greek island of Samos, Liknon by K-studio is an unconventional museum project celebrating Met... More

Noodle Story by Yatofu Creatives offers a 'curio cabinet' of new and nostalgic experiences
30 Nov 2022 News
Noodle Story by Yatofu Creatives offers a 'curio cabinet' of new and nostalgic experiences

Marking their third collaboration with designers Yatofu Creatives, Noodle Story is now bringing thei... More