Ulloa Óptico

Ulloa Óptico

Designer
Isabel López Vilalta, S.L.
Location
Madrid, Spain | View Map
Project Year
2014
Category
Shops
Alejo Bagué
Product Spec Sheet

ElementBrand
Coatings manufactureFormica Group
CurtainsBandalux
LightingArtemide
LightingDifusiona
Terrace furnitureFermob
Chairs and stoolsTolix

Product Spec Sheet
Coatings manufacture
Curtains
Lighting
Lighting
Terrace furniture
by Fermob
Chairs and stools
by Tolix

Ulloa Óptico

Isabel López Vilalta, S.L. as Designers

An optician with early 20th century charm, Ulloa Óptico opened its first shop in 1919. It is now a third-generation family business with a total of 30 outlets in Spain. In the past century, it has introduced new systems and refraction techniques, as well as hearing aids and contact lenses.


The space is organized linearly to showcase the sunglasses and prescription frames first, housed on a central structure specifically designed for excellent and personalized customer service. The linear plan cuts horizontally through the store, crossing with longitudinal elements to create a pentagram-style experience, dotted with circular mirrors.


In the center of the floor, a large central structure cradles a long and gently-illuminated table. On one side of this table there are cabinets and mounts to present the client with a variety of options, while the other side holds the cash area.


A wide hallway takes the client through the storage areas and moves him or her to a room for private consultations, next to a small interior garden which acts as a teaser, visible from the main entrance to the shop.


The following palette of materials was chosen: dark wood for the flooring and the lower parts of the lineal plan, white backlit Methacrylate for mounting the products, lacquered metal (in a shade of ash) for the central structure and acrylic resin for the table and display cases. In the hallway, the walls are painted with a light, iridescent coating while the floor is made of ceramic tiles. The insides of the cabinets also use ceramic tiles, but lightercolored. The off-white paint used for the walls of the cabinets creates a technical, medical aesthetic.


Backlighting is used, both on horizontal and vertical lines, to create a coherent lighting plan that, with the help of some extra spot-lighting highlights the most relevant elements of the design.


The combination of quality materials and technical excellence serve to reinforce to optician’s image as a business that is both traditional and contemporary.

Share or Add Ulloa Óptico to your Collections
Project Credits
Farmhouse Retreat Redux
next project

Farmhouse Retreat Redux

Private Houses
Sawyer, Michigan, United States - Build completed in 2017
View Project