Unilever Headquarters

Unilever Headquarters

Architect
Aedas
Location
Jakarta, Indonesia
Project Year
2017
Category
Offices
Owen Raggett
Product Spec Sheet
RoleBrandsProducts Used
ManufacturersActiu
ManufacturersTeknion
FurnitureArper SPA
ManufacturersSteelcase
ManufacturersMilliken
ManufacturersArtemide

Unilever Headquarters

Aedas as Architects

Aedas-designed Unilever Headquarters in Jakarta opened on 21 June. It is located in the BSD Green Office Park, the country’s first green office district which was also materplanned by Aedas. This new Unilever Indonesia office houses all employees from four separate offices in Jakarta under one roof. Aedas architectural and interior designs embody the global company’s vision, values and European heritage within the Indonesian context.


The new building is designed with the concept to support the spirit of community, collaboration, engagement and agility.Referenced to the traditional village planning in Indonesia, it has a ‘square’, ‘main roads’, and ‘streets’ to create a sense of community. The planning is focused on engaging group and individual work into zones to induce collaboration while maintaining privacy. The top four floors are office spaces with break-out areas; while the ground floor is dedicated to public and shared facilities. Surrounding the central, light-filled atrium that serves as a large event space are common facilities including a mosque, staff dining area, daycare centre, fitness centre, beauty salon and multi-purpose hall.


All community spaces are well connected to encourage interaction and embrace diversity. Indonesian batik fabrics, recycled teak timber, furniture and imagery of Indonesia used throughout the headquarters create a sense of place.


The building curtain wall system maximises daylight penetration. The façade is clad with grey aluminum blade louvers of varying depth to provide shading and reduce heat gain. There are no enclosed offices in order to provide best access to natural light and views for all staff. Enclosed meeting rooms are placed around the core.


The indentations on the facade create indoor and outdoor green pockets. Each of the four building wings are connected by piazzas which are located where the building is indented. There are also outdoor landscaped decks and rooftop for staff and guests to enjoy.


This is a uniquely Indonesia headquarters building that incorporates three key elements of Indonesian culture – community, diversity and nature – into the design.


Project: Unilever Headquarters Location: Jakarta, Indonesia Design and Project Architect: Aedas Interior Designer: Aedas Interiors Graphic and Signage Designer: Aedas Client: PT. Unilever Indonesia Gross Floor Area: 50,477 sq m Completion Year: 2017 Project Director: Kevin Jose Project Design Director (Architecture): Steven Thor Project Design Director (Interior): Steven Shaw

Project team
Masdar Institute campus
next project

Masdar Institute campus

Universities
Abu Dhabi, United Arab Emirates - Build completed in 2010
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter