urban metamorphosis
Zoé Chaudeurge

urban metamorphosis

Brengues Le Pavec Architectes as Architects

Located in the south of France, between Montpellier and the sea, the project involved the conversion of a warehouse into housing. The aim was to improve the building and its relationship with the environment, in a spirit of urban renewal. The challenge was to propose a type of housing adapted to the Mediterranean climate and customs, while maintaining the industrial character of the site. The metal structure was retained, but the creation of courtyards or "patios" provided the necessary natural light.

photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge
photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge
photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge
photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge
photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge

These courtyards, accessible from every room, are planted extensively to bring greenery into the heart of the home. Designed as a luminous "gap", the exterior becomes the central element. The interior facades overlooking these spaces are composed of large glazed panels, blurring the boundaries where the notion of "inside/outside" takes on its full meaning. Inside, two wood-clad volumes stand out. The real walnut cladding of these "boxes within boxes" lends warmth to the whole.

photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge
photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge
photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge
photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge
photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge

These volumes house technical areas, storerooms, laundry rooms, checkrooms and sanitary facilities. A way of concealing these spaces, often identified as secondary. For each of these boxes, a wood-clad staircase provides access to a mezzanine. A library is integrated into the volume of the living room. A wine cellar and tasting area are integrated into the kitchen. Behind these transitional spaces, the height of the roof is reduced and the bedrooms are revealed in a more intimate way.

photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge
photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge
photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge
photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge
photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge

An office and bathroom are integrated into each child's bedroom. A monochrome black dressing room makes the transition to the master bedroom. This is an adaptation of a loft-style space, combining generous volumes, greenery and natural light.

Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Sanjay Puri, Dominique Petit-Frere, Emre Arolat and Yenny Zhang join Archello Awards 2024 jury
23 May 2024 Archello Awards
Sanjay Puri, Dominique Petit-Frere, Emre Arolat and Yenny Zhang join Archello Awards 2024 jury

Sanjay Puri, Dominique Petit-Frere, Emre Arolat and Yenny Zhang have been announced as Archello Awar... More

Storefront in Amsterdam by Dok architecten features sculpted facade of hand-molded bricks
23 May 2024 News
Storefront in Amsterdam by Dok architecten features sculpted facade of hand-molded bricks

The Italian fashion brand Dolce & Gabbana has opened a store in Amsterdam's P.C. Hooftstraat ret... More

Prokš Přikryl Architekti converts historic grain silo into multifunctional conference and art space
22 May 2024 News
Prokš Přikryl Architekti converts historic grain silo into multifunctional conference and art space

Prague-based Prokš Přikryl Architekti has converted the grain silo of a historic mill buildin... More

Surman Weston veils self-build Peckham House in hit-and-miss brickwork
21 May 2024 News
Surman Weston veils self-build Peckham House in hit-and-miss brickwork

London-based architectural studio Surman Weston has completed its first self-build project in the vi... More

Key projects by Woods Bagot
21 May 2024 News
Key projects by Woods Bagot

Woods Bagot is a global architecture firm known for its diverse portfolio of forward-thinking and su... More

Filippo Taidelli Architetto designs transparent “knowledge hangar” near Milan
20 May 2024 News
Filippo Taidelli Architetto designs transparent “knowledge hangar” near Milan

Milan-based Filippo Taidelli Architetto designed the Roberto Rocca Innovation Building as part of th... More

Klaksvik Rowing Clubhouse by Henning Larsen celebrates Faroese sporting and cultural heritage
20 May 2024 News
Klaksvik Rowing Clubhouse by Henning Larsen celebrates Faroese sporting and cultural heritage

Danish architectural firm Henning Larsen features in Archello’s 25 best architecture firms in... More

WOODlife’s floors and finishes add warmth and texture to Oslo House
17 May 2024 News
WOODlife’s floors and finishes add warmth and texture to Oslo House

Dutch flooring brand WOODlife was included in Archello’s list of 25 best engineered wood floor... More