Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Lights ICT Flos
Dining ChairsPEDRALI
Dining TableDesalto spa
TableClassicon
Bell Side Table
Switches And SocketsHager
Berker Serie 1930 / Glass / R.Classic
Wooden FloorsExtori

Product Spec Sheet
Dining Chairs
Dining Table
Table
Bell Side Table by Classicon
Switches And Sockets
Berker Serie 1930 / Glass / R.Classic by Hager
Wooden Floors
by Extori

Villa 1906

Karnet architekti as Architects

We present you modern living in a bourgeois villa. For the new owners, we design a contemporary layer, redraw floor layouts, organize the flow of spaces and tune up the combinations of materials to preserve the original elements of the villa and meet the requirements of contemporary living.

photo_credit Petr Polák
Petr Polák

The villa's history dates back to 1906 when the building was completed by architect Mr František Buldr. Since 1934 the villa was inhabited by the writer F. X. Šalda. In 1939, the villa went through a significant reconstruction by the design of Mr Karel Šťastný. A complete modification of the facade was carried out, including constructing a tower with a tent roof. Cast-iron railing and the entrance gate were elements, which have been preserved to this day. At the end of 2018, the villa came to our table. Due to the fact that life is different today than at the beginning of the last century, it was necessary to adapt design of the villa to fit new requirements.

photo_credit Petr Polák
Petr Polák

Our main goal was to differ the new from the original. An essential step for the entire designing process was to move the original main entrance to the ground floor. We gained much more space for wardrobes and shoeboxes and overall space in the entrance hall. Also, there were created associated rooms, such as an utility room or an extra cloakroom. The original layout led the entrance hall to a stair landing, which limited the storage space. But at the same time, the entrance created an authentic atmosphere and a beautiful view through the living room to the balcony. Therefore, we decided to keep the original landing as an entrance for guests. We chose materials so that everyone who enters the villa will feel its grandeur and exceptional atmosphere. Floors are tiled by marble, and its drawing seamlessly follows the walnut veneer of the built-in cabinets. Lights are kept surface-mounted due to the low ceiling. Thin rays of light pervade from behind the wardrobes, highlighting the contrast of the new with the original.

photo_credit Petr Polák
Petr Polák

We oriented the kitchen on the first floor to the north, while the new large window provides a view of the valley and the entrance gate. The owner's wife has an overview of arriving guests, and thanks to a smart tablet, she may unlock the entrance and turn the lights on. The whole storey is made of wooden cassettes folded into a Viennese cross. The lights are hung in a cluster, and the curtains merge from the ceiling to the floor to emphasize the height of the room.

photo_credit Petr Polák
Petr Polák

On the second floor, there are children's rooms with a master bathroom. Due to the fact that, we had to place them on the same storey, meant to convert the original terrace into a new room. This intervention in the original solution gave rise to a whole new contrast mass. At the same time, it simplified and unified the original, very fragmented and complicated house layout.

photo_credit Petr Polák
Petr Polák

On the third floor, you will find a master bedroom with a bathroom and dressing room. The ceremonial atmosphere breathes from this space. You come to the bedroom by a steep black staircase, walk through a passage under the rafters, and suddenly a whole tower opens up in front of you. Right below the top of the tower is the original wooden podium, where is the bed now. We left collets and columns visibly on purpose. There are twelve windows in the tower, which bring a sufficient amount of light into the space. At the same time, they are set in such a way as to protect the bedroom from the unwanted attention.

photo_credit Petr Polák
Petr Polák

We tried to keep the maximum of the original details. We designed replicas of wooden casement windows for the openings, which remained in their original form. The railing posts were cast into moulds created according to a preserved sample. Despite the objections of all participants, including the owner, we have kept the facade friezes, which are a characteristic authentic element of the building. In maximum contrast to these original elements, we designed modern interventions to meet the requirements of contemporary living without functional compromises. In addition, we also fulfilled the owner's hobby in smart home technologies.

Caption
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Walnut Veneer – Atypical Furniture According To The Author's Design
2. Marble Tiles – Underground Floor, Bathrooms
3. Wooden Floor – First, Second, Third Floor
4. Cast Iron Railings – Staircase
5. Aluminium Windows
6. Casement Windows 

Products and Brands
7. Dining Chairs Jazz — Pedrali
8. Dining Table Clay — Desalto
9. Wooden Floors — Extori
10. Sidetables Bell — Classicon
11. Electrical Switches And Sockets 1930 — Hager
12. Kitchen Hood — Sirius
13. Roof — Prefa
14. Lights ICT — Flos

Read story in EspañolFrançaisItalianoPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More