Villa Ellsinger

Villa Ellsinger

Architect
Ellsinger Arkibad
Location
Långedrag, Sweden | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Åke E:son Lindman
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersVelfac
Tiles - ColourCe.Si. Ceramica di Sirone
Ceiling lightning - OpusIfö Electric
Fire place podium – Kolumba K44Petersen Tegl
Facade Cladding – Sinus 18 BlankPlannja
Sink – OriginalPurus

Product Spec Sheet
Tiles - Colour
Ceiling lightning - Opus
Fire place podium – Kolumba K44
Facade Cladding – Sinus 18 Blank
by Plannja
Sink – Original
by Purus

Villa Ellsinger

Ellsinger Arkibad as Architects

Text credits: Jonna Dagliden Hunt
Located on the west coast of Sweden, Gothenburg, Swedish architect duo Mikael and Fanny Ellsinger has completed their first project – their own home consisting of an aluminium box, supported by 17 super-slim columns which are cast into almost one-metre deep holes drilled in the granite. The uneven site has been left untouched, the reddish granite creating a stage for the startling building. The roof rests on the outer walls and three wooden pillars in the centre of the building.

 

The house was a chance for the couple to test out techniques they don’t normally get to try out in client projects. Above all, the rational and functional have had an impact on both the exterior and interior. The aluminium panelled facade is low maintenance and perfect for its exposed position by the Kattegat sea. The shiny surface reflects the sky and changes character depending on the weather. From cold blue in the morning to warm and golden in the evening.

 

Budget and time were the most important factors in the choice of design and materials. The roof structure is visible internally and allowed the Ellsingers to avoid plastering and painting the ceiling. The electrical wiring is also deliberately exposed. The choice of materials and colours inside is straightforward and minimized the number of choices to be made. Pine, cork, white walls and black and white ceramics create a soothing atmosphere, contrasting the stormy weather on the outside.

 

The building consists of two sections, one private and one social. The private area contains bedrooms, bathrooms and a laundry room, while the rest is an open volume housing the kitchen and living room. This section also contains a smaller volume with the entrance and a storage room. Since everything is fitted on one floor, it was important to create a light source in the centre of the building with the help of the atrium, home to the family’s private courtyard. This also meant four new facades and with it a more flexible and efficient way of using the space. It not only gives light but also a pleasant coolness during warmer periods.

 

Material Used :
1. Plannja – Facade Cladding – Sinus 18 Blank
2. Petersen Tegl – Fire place podium – Kolumba K44
3. Velfav – windows/sliding doors – 200 Energy, anodised
4. Ifö Electric – celeing lightning - Opus
5. Cesi – tiles - Colour
6. Purus – sink – Original

Read story in EspañolItalianoFrançaisPortuguês and Deutsch

Project Credits
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More