Villa Sternberg
Herta Hurnaus
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FlooringPandomo
ManufacturersArdex GmbH
FurnitureCarl Hansen & Søn
Embrace Lounge Chair, E015 | Embrace Lounge Chair
Swimming poolDesina
Swimming pool
Wood constructionSchania Bau
Roof construction
Interior lightingZumtobel Lighting Gmbh

Product Spec Sheet
Flooring
Manufacturers
Furniture
Embrace Lounge Chair, E015 | Embrace Lounge Chair by Carl Hansen & Søn
Swimming pool
Swimming pool by Desina
Wood construction
Roof construction by Schania Bau
Interior lighting

Villa Sternberg: Revitalization of a villa from the turn of the century

SWAP Architektur as Architects

Revitalization of a turn-of-the-century villa whose spatial potential lay dormant under a cathedral-like roof structure. The goal of the redesign was to further develop and reinterpret the existing space in a contemporary way, yet preserving the character of the old villa as far as possible. The adaptations happened almost exclusively in the interior, while the facade remains true to its old appearance. The materials used inside, such as wood surfaces, glass and mineral floor coatings, blend in perfectly with the historic building fabric. Small-scale room divisions and interior spaces have been broken up to create open, bright rooms on around 300 m² of living space. By activating the roof space, the usable living area is almost doubled by 120 m².

To illuminate the large roof volume, two large window openings, that are unobstructed from the street side, were cut into a complex roof shape. The additional roof structure required for the insulation was implemented in coordination with the Lower Austrian Office for the Preservation of Historical Monuments in such way that the fine Japonisme-inspired roof contours around the mansard could be retained. The roof was covered with the historic "Wiener Tasche" roof tile, which was also used to elaborately restore the historic rounding of the roof intersections.

photo_credit Herta Hurnaus
Herta Hurnaus

In the interior, the static roof structure was kept unchanged. Based on the texture of the wood cladding in the façade, the entire roof structure inside as well as the back wall of the fireplace bench in the kitchen area was clad with a solid lintel formwork made of solid larch. This, in a striking way, creates an interplay between inside and outside, which establishes references to the old building and provides an elegant and warm atmosphere in the spacious new roof space.

On the first floor, the living room, kitchen, terrace, and pool form an axis that allows new vistas and views into the garden. A wood-burning stove was installed as a space-connecting element. Also on the lower level is the historic salon with bay window.

The large, openable window front extends the kitchen area to the terrace, which cantilevers over the pool as a platform. The height-adjustable table in the kitchen and the terrace table were specially designed to be hydraulically lowered to floor level.

A newly formed airspace creates a vertical connection between the living and the roof space with the historical structure. The room height is up to six meters, which provides a room for gallery and an interior balcony. Both levels are accessible via a tilt staircase designed specifically for the space, which alternately opens up in two directions and can be tilted manually. The children's room is extended by a sleeping gallery with a secret hiding place.

photo_credit Herta Hurnaus
Herta Hurnaus

The bathroom is located on the first floor and is barrier-free. For the first time, the "save!" design innovation developed by EOOS was installed in a residential building - a separation toilet that separates urine and collects it in a tank in the basement. This urine is treated and used as fertilizer.

In addition to the room expansion within the existing volume, resource-saving construction methods were also applied to the materials. Additionally, to the existing building, approx. 80 m³ of wood were used; cellulose was chosen as an insulating material, so that approx. 100 tons of CO2 are bound in the long term in this project. The wood used grows back in Austrian forests in less than two minutes.

Villa Sternberg is heated with renewable energy from district heating. The garden and outdoor facilities were planned by Maria Auböck.

Team:
Architect: SWAP Architektur
Contractor: Count Jaruslav Sternberg (1900)
Photography: Herta Hurnaus

Material Used:
1. Wood construction: Schania Bau
2. Flooring: Pandomo, Ardex Pandomo Loft
3. Windows: Keller minimal windows
4. Roofing: Dachdeckerei Hohl
5. Interior lighting: Zumtobel
6. Swimming pool: Desina
7. Landscape design: Grünwert
8. Sanitary ceramics: Laufen, Duravit
9. Fireplace: Rüegg
10. Interior: Embrace Lounge Carl Hansen

Read story in ItalianoPortuguêsFrançaisEspañol and Deutsch

Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Archello Awards 2024 – Early Bird submissions ending April 30th
16 Apr 2024 News
Archello Awards 2024 – Early Bird submissions ending April 30th

The Archello Awards is an exhilarating and affordable global awards program celebrating the best arc... More

Albion Stone creates stone bricks from “unloved” stone
15 Apr 2024 Innovations
Albion Stone creates stone bricks from “unloved” stone

A stone brick is a sustainable building material made using stone blocks and slabs that do not meet... More

25 best engineered wood flooring manufacturers
15 Apr 2024 Specification
25 best engineered wood flooring manufacturers

Engineered wood flooring is a versatile building product that offers several advantages over traditi... More

Austin Maynard Architects designs a “pretty” wellness-enhancing home in Melbourne
12 Apr 2024 News
Austin Maynard Architects designs a “pretty” wellness-enhancing home in Melbourne

Australian architectural studio Austin Maynard Architects recently completed a new two-story house i... More

Ædifica completes residential development in Montreal emphasizing densification, sustainability, and quality of life
11 Apr 2024 News
Ædifica completes residential development in Montreal emphasizing densification, sustainability, and quality of life

Montreal-based architectural practice Ædifica has completed Cité Angus II, the second p... More

Knox Bhavan reimagines challenging London brownfield site as contemporary low-carbon home
10 Apr 2024 News
Knox Bhavan reimagines challenging London brownfield site as contemporary low-carbon home

London-based architectural practice Knox Bhavan designed Threefold House, a new residential property... More

Tokyo Kabukicho Tower appears like a giant animated water fountain
10 Apr 2024 News
Tokyo Kabukicho Tower appears like a giant animated water fountain

Tokyo-based Yuko Nagayama & Associates designed the expansive facade of Tokyo Kabukicho Tower, a... More

Introducing Partner Vondom
10 Apr 2024 Partner News
Introducing Partner Vondom

Vondom is a leading company in designing, manufacturing, and commercializing avant-garde indoor and... More