VR Posto de Comando

VR Posto de Comando

Research Facilities
Serra Do Alvão, Portugal - Build completed in 2011
DAMIÃO SANTOS

VR Posto de Comando

M2.senos as Architects

Wind farm's command post and switching station The command post and the switching station work as a backing technical building to the wind farm, situated at serra do Alvão. Surrounded by anunique landscape, the desolate locality is known for its isolation and hostile climate, exposed to strong winds and extreme temperatures, and its astonishing views over the whole valley.


The spot's topographical circumstances determined the implantation and morphology of the building, a compromise between its traditional image and a more contemporaneous architectural model, seeking a better intervention in the surrounding landscape. A strong, timeless solution is requested, capable of resisting phenomena of vandalism, guaranteeing the protection of the command's electric equipment protected in its interior.


The elementary constructive processes and material used are of great importance, assuring the aging of the building in a symbiosis between the natural and the artificial. This dichotomy establishes an opposite's relationship between a purely technological, functional interior and an exterior built with natural materials such as wood and stone. Thus, our suggestion is a monolithic building, made of local granitic stone, with occasional openings, protected with plate shutters, resembling the old houses used to support herders, bringing back the genuine morphologies of the place.


Project team
Photographers
Contractors
Architects
Engineers
Harpa
next project

Harpa

Concert Halls
Reykjavik, Iceland - Build completed in 2011
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter