Wake Forest University Math Center

Wake Forest University Math Center

Architect
STITCH Design Shop
Location
Winston-Salem, North Carolina, United States | View Map
Project Year
2019
Category
Universities
Stories By
STITCH Design Shop
Adam Sebastian (STITCH Design Shop)
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersArmstrong Ceiling Solutions
ManufacturersEnea
ManufacturersSteelcase
Countertop – Deep TitaniumCORIAN® Design
FurnitureKnoll
Acoustic Wall Panels – Buzzitile PentaBuzziSpace

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Countertop – Deep Titanium
Furniture
by Knoll
Acoustic Wall Panels – Buzzitile Penta

Wake Forest University Math Center

STITCH Design Shop as Architects

In collaboration with Wake Forest University faculty and students, STITCH Design Shop designed a vibrant center for the Math and Statistics department.

 

Wake Forest University required a centrally located Math Center for Undergraduate and Graduate students to utilize for their studies. The Math & Stats Center delineates itself from the main corridor with an expansive glass storefront creating a fully visible “front door” into a vibrant space for students and faculty. STITCH Design Shop strived to maintain four design concepts throughout the creative process: Create an atmosphere of active learning with flexible opportunities for workspaces, efficiency of layout for accessibility, accessible infrastructure and technology, and a design that speaks to the identity and character of the Math Department at Wake Forest University.

 

Walking into the Center, students are met by the Wake Forest Gold “Welcome” graphic at the administrative desk located in the central spine along with custom millwork infilled with multi-color acrylic panels. Custom millwork with integrated power supplies a quiet space where students and faculty can sit at the bar-height surface to work. An adjacent collaborative study space provides a variety of access to technology, resource materials, mobile whiteboards, and furnishings suitable to active learning. The perimeter of the space houses fourperson study rooms, a large eight-person flexible break-out room, and two-person tutoring rooms. Dynamic carpet tile flooring with colorful geometric shapes in the central spine and perimeter study rooms reinforce the interconnected nature of mathematical theory and their relevance to nature and the world around us.

 

A saturated color palette with playful application of graphics was used to generate interest and establish visual continuity throughout the Department’s spaces. Linear suspension lighting in each study room not only adds task lighting but acoustical value for moments when privacy is needed. Clerestory windows in each study room radiates natural light from the rear windows of the interior to the front of the Center.

 

STITCH Design Shop also reconfigured the third-floor office and seminar room to accommodate a dedicated Graduate student lounge, additional faculty offices, break-out areas, and a signature department entry feature. Working closely with the faculty at Wake Forest, the final design of the offices are solid doors and gypsum walls with a glass clerestory to allow for greater connectivity and light penetration while maintaining privacy. A collaborative room at the entry of the thirdfloor office space provides group seating for up to eight people.

 

Located adjacent to the entry, a dedicated Graduate student study space provides privacy with proximity to faculty support. Students have access to lockable storage, a variety of white board materials, and flexible furniture to allow for individual and group work for as many as 18 students.

 

Material Used :
1. Armstrong – Acoustical Panel Ceiling - Woodworks Grille
2. Buzzi Space – Acoustic Wall Panels – Buzzitile Penta
3. Coalesse – Seating – Enea Lottus Stool
4. Corian – Countertop – Deep Titanium
5. KI – Furniture – Aristotle Collection
6. KI – Seating – Torsion Air Nesting Chair
7. Knoll – Furniture
8. Lumicor – Acrylic Panels – Luminous Collection
9. Mannington Commercial – Vinyl Tile – Nature’s Path Collection
10. Shaw Contract – Carpet Tile – Engage Collection
11. Shaw Contract – Carpet Tile – Impact Collection
12. Shaw Contract – Carpet Tile – Think Collection
13. Shaw Contract – Vinyl Tile – Inspire Collection
14. Spacestor – Furniture – Lockers
15. Turnstone – Adjustable Stool – Buoy
16. Versteel – Furniture – Odis

Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More