Walk&Talk Pavilion

Walk&Talk Pavilion

Architect
Mezzo Atelier
Location
Ponta Delgada, Portugal
Project Year
2018
Category
Pavilions

Walk&Talk Pavilion

Mezzo Atelier as Architects

The pavilion we envisioned for Walk&Talk wants to override borders like the public art festival itself. We have created a completely permeable space that offers a ceiling and the necessary protection for its different functions. As in many of our projects, we start designing with archetypes, which are adapted to the client’s requirements and get inspirations of local elements and vernacular architecture.


The modular wooden structure started from the idea of building a “house” and borrowed the proportion of the island’s unique pineapple greenhouses to root the project and create a wider and flexible structure. A parallel system of pillars carry the weight of the double shaped pitched roof and fixed the structure’s modularity: a sequence of interlocked portals, much like in a church structure presenting a central higher nave and a peripheral aisle.


Imagining a temporary home in an open public space could be read as a manifesto of the ideals that the Festival has been consolidating over its 8 years of existence. The appropriation and revitalisation of public space and the interaction with the population where main issues in the project, with the pavilion as the central point of a program that gravitates around it. Functions such as the bar or the cafeteria, where the artists and the staff eat their daily meals, where placed in a public square where everyone could participate and engage with each other.


The modular structure has been designed in such a way as to be able to vary in size easily and its splits in two parts, the stage and the main space with a multidisciplinary area, bar and canteen. The stage could be placed in certain positions depending on the type and size of the event taking place, opening more or less to the square and theatre.


The wooden structure its all made with local certified wood, called cryptomeria, a Japanese cedar which was introduced in the islands many years ago. Although it’s a soft wood it relates perfectly with the Azores humid and rainy weather as it’s very porous it “breaths” and easily dries.


During the festival the pavilion hosted many type of events, from workshops to talks; morning brunches to late night concerts or performances. Artists could interact with the space in different manners and that made the project richer every time.




Client: Anda&Fala - Associação Cultural Project Managers: João Rebelo Costa, João Sousa Production: João Costa Suppliers: Artur Oliveira Construções, Fabory Construction: João Marreco Carpentry Partners: SRTOP (Secretaria Regional dos Transportes e Obras Públicas), Ponta Delgada Municipality, Tecnovia, Teatro Micaelense, nos Açores Photography: Francisco Nogueira Drone Capture: Luis Machado

Project Credits
Bridge House
next project

Bridge House

Private Houses
Los Angeles, CA, USA - Build completed in 2019
View Project