Walterboscomplex

Walterboscomplex

Architect
Neutelings Riedijk Architecten
Location
Apeldoorn, Netherlands
Project Year
2007
Category
Offices
Scagliola/Brakkee

Walterboscomplex

Neutelings Riedijk Architecten as Architects

CENTRAL TAX OFFICE “WALTERBOSCOMPLEX”, APELDOORN, THE NETHERLANDS


The Walterboscomplex houses the Central Tax Office of the Netherlands. The original ensemble was built in the 1960’s and consisted out of four office towers surrounded by a vast parking lot. The assignment was to renovate the existing towers, add two new ones (designed by other architects) and finally link the freestanding towers by a clear circulation system and additional collective services for a staff of 3500.


The project rebalances the complex by introducing a long plinth building that stitches all towers together. It creates an inward space for the central staff facilities with restaurants, conference rooms, a library, a sports and training centre and indoor parking facilities. In order to retain the open character of the site in the residential neighbourhood, the plinth building is designed as a sunken structure that opens up to two large underground patio gardens. The roof of the sunken building is covered with a reflecting rainwater pool that gives the grounds a natural base and extends the green park that surrounds the complex. Since the building is completely below ground level, there are no street façades: the only architectural element to be seen from the street is the large reflecting pool with a clutch of stainless steel-clad cones rising from it. These cones introduce compelling sight lines and diagonals to the complex and bring daylight into the underground areas. Their steel skin has an ornamental relief imprint of dragons and water-spouting masks designed by the Dutch artist Rob Birza. The black textured concrete facades facing the sunken gardens make a strong frame for the green gardens. Inside the building the floors, ceilings and walls are made of prefabricated polished concrete panels with imprint patterns of high-relief diamonds and low-relief spheres that incorporate technical installation components. Under the cones one finds intimate meeting spaces with zenithal light, warm wood panelling and soft and colourful textile wall coverings by Rob Birza.


The reflecting pool acts as a barrier to protect the high-security grounds from intruders. At the same time, the water forms a buffer tank used for cooling the building. The public entrance to the complex is centrally located amidst this water landscape. Visitors descend towards the staff promenade along the sunken gardens, as in the cloister of a monastery. The elevator bays of the towers are located along this promenade. There is a secondary logistic routing of back corridors for goods and catering that connects the loading bays, kitchens and storages without interfering with the staff routing. A third circulation system is the infrastructure for the data systems, enormous bundles of data cables laid out in vast underground duct corridors that link the central computer building to the various office towers, the most vital element of the Tax Office operations.

Read story in Nederlands

Featured Projects
Latest Products
News
25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More