Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Wayco Abastos

Wayco Abastos

Architect
JOSE COSTA ARQ
Location
Valencia, Spain | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Mariela Apollonio
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Soft seatingActiu
Carpet, Vinyl flooringTarkett
Granit Multisafe
DESSO Essence
Work chairsAkaba
Kabi office
High Pressure Laminate FlooringBerryAlloc
Grand Avenue - Karl Johan
Work tableFamo
Eco
Work chairsOfival
Task

Product Spec Sheet
Soft seating
Carpet, Vinyl flooring
DESSO Essence, Granit Multisafe by Tarkett
Work chairs
Kabi office by Akaba
High Pressure Laminate Flooring
Grand Avenue - Karl Johan by BerryAlloc
Work table
Eco by Famo
Work chairs
Task by Ofival

Wayco Abastos

JOSE COSTA ARQ as Architects

Refurbishment of premises for coworking space

A former factory of gold and silver thread for embroidery hosts a new coworking space: WaycoAbastos.

The venue, located under a residential building, had been previously transformed into an academy of arts and café, recovering and taking advantage of part of the pre-existing elements. Following a similar line, the works done to fit the coworking use, aim to maximize the feeling of space, creating a cozy main work space where the pre-existing elements are restored, relocated and coexist with the new ones in a harmonious way.

The cafeteria becomes a crucial element of the intervention, not only as a meeting place between coworkers, but with the neighbourhood too. The interaction is accentuated by accessing the workspace through it.

The bar counter of the cafeteria was made from the pre-existing counter of the shop, giving it a special character. Other elements add to the atmosphere: the original large wood and forge doors that delimit it, the scenographic lighting using glass balls and the reused wooden and marble chairs and tables.

The main workspace is characterized by 28 suspended yellow lamps, exposed concrete columns and a series of steel and wood shelves, which separate different working areas while providing the necessary storage for users.

Multi-purpose rooms of different sizes complete the ground floor. The smaller ones, located next to one of the patios, are designed as meeting rooms, dining space, workshop rooms, or as private offices. The living room facing the street, the Bailen room, is a multi-purpose room with a welcoming atmosphere open to many possibilities.

The mezzanine floor is a very unique space, where you can still breathe its original activity. Under its gable roof and organized by 2 small patios which still have the original woodwork, the gears and mechanisms of the old workshop become the main protagonists. The architectural work here is limited to restoring the enclosures and cladding, eliminating the improper or out-of-use elements and updating the air conditioning and lighting facilities in order to preserve its original character.

 

Material Used :
1. Carpet: TARKETT Desso Essence
2. Vinyl flooring: TARKETT Granit Multisafe
3. High Pressure Laminate Flooring: BERRYALLOC Grand Avenue - Karl Johan
4. Partitioning wall: SP SYSTEMS, VO – 1V System
5. Air-conditioning system: MITSUBISHI
6. Work table: FAMO Eco
7. Work chairs: OFIVAL Task; AKABA, Kabi office
8. Soft seating: ACTIU, Longo

This story is available in multiple languages
Share or Add Wayco Abastos to your Collections
Project Credits
Products used in this project
APARTMENT V2
next project

APARTMENT V2

Apartments
Koper, Slovenia - Build completed in 2020
View Project