Westmount Square Surgical Center
Maxime Brouillet
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Interior FurnitureDistrimar
Ely chair Rouillard
Interior FurnitureRamacieri Soligo
LightingA-N-D
FabricsArtopex Inc.
Interior FurnitureBLU DOT
Interior FurnitureCime

Product Spec Sheet
Interior Furniture
Ely chair Rouillard by Distrimar
Interior Furniture
Lighting
by A-N-D
Fabrics
Interior Furniture
by BLU DOT
Interior Furniture
by Cime

Perception, Experience, and Well-Being: Reinventing Tomorrow's Medical Clinic

Entre Quatre Murs as Architects

Entre Quatre Murs presents its modern reinvention of a surgical center located in Westmount Square, a building designed by Mies van der Rohe in the 1960s in Montreal, Canada. With a focus on maximizing natural light and utilizing soft, natural materials, the project revolves around the human experience and well-being.

photo_credit Maxime Brouillet
Maxime Brouillet

For many years, hospitals and medical clinics were designed and built for maximum efficiency, often neglecting the human and aesthetic factors of the environment. It was not until the 1990s, following numerous studies demonstrating the impacts of the environment on patient behavior, that aesthetic considerations in the healthcare environments became a real concern for design professionals.

photo_credit Maxime Brouillet
Maxime Brouillet

Interior design firm Entre Quatre Murs was mandated to completely restructure and renovate the premises of an 8,000 sq. ft. private surgical clinic located in downtown Montreal. The studio approached the brief with one primary concern: how to move away from the cold, sterile atmosphere so often associated with hospital environments?

photo_credit Maxime Brouillet
Maxime Brouillet

Light as a conductor

Placing the human factor at the heart of its creative process, the firm's design proposal puts forward functional and aesthetic choices aimed at positively influencing the behavior of both patients and staff. The layout of the space was initially designed to take advantage of the abundant natural light available in the space. As a result, most of the rooms are not dependent on artificial lighting for daytime illumination, and numerous glazed partitions were installed with the aim of diffusing as much natural light as possible into the heart of the building. In areas where this wasn’t possible, the rooms are lit with soft, warm light, a deliberate choice in stark contrast to the cold, sterile lighting often found in healthcare environments.

photo_credit Maxime Brouillet
Maxime Brouillet

The user at the center of the creative process

Using notions from environmental psychology to determine the characteristics of each element of the space, the designers aimed to create a unique experience that would help visitors and patients to better manage stress associated with a major medical procedure. As a starting point, the designers used the principle of connection to nature for developing the rest of the concept.

photo_credit Maxime Brouillet
Maxime Brouillet

"There was a strong desire to push ideas beyond what we've seen in healthcare design in recent years, with the goal of making patients feel immediately comfortable," said Gatline Artis, owner of Entre Quatre Murs. "This was achieved with the use of a soft, earthy color palette, curved volumes, and natural materials that echo a residential aesthetic. Vegetation also plays an important role, as it creates a connection to the outdoors and nature, which are well known to induce a sense of relaxation in users."

photo_credit Maxime Brouillet
Maxime Brouillet

Inspired by the human body

The spaces in the administrative area, including the reception, consultation rooms, and offices, are directly inspired by the aesthetics and softness of the human body, both in its curves, colors, and textures, and in its imperfections. 

This includes the use of faux plaster wall finishes, made by a local artisan, which brings a soft, fragile, and imperfect visual quality, juxtaposed with terracotta brick walls that contrast in color, porosity, and material hardness. The use of furniture with organic lines, and the omnipresence of sober, natural-looking textiles, also contrasts with other cooler elements, such as the champagne-colored metal reception desk.

photo_credit Maxime Brouillet
Maxime Brouillet

One of the main challenges of the project was to carry the aesthetics of the administrative area through the consultation rooms and pre- and post-operative areas. These spaces require specialized materials and equipment that rarely match the sophisticated aesthetics sought here. The Entre Quatre Murs team undertook extensive research to reduce the differences in mood and ambience between these areas in order to achieve a consistent atmosphere throughout the space. That endeavor is reflected in the use of high-performance materials, but with a residential feel: wood-effect finishes, imitation linen fabrics, artificial vegetation, and much more.

photo_credit Maxime Brouillet
Maxime Brouillet

Attention to detail extends to the sanitary facilities, where no aesthetic aspect has been overlooked. Materials and lighting have been carefully selected to ensure that patients feel comfortable and at ease at every moment of their stay.

photo_credit Maxime Brouillet
Maxime Brouillet

With this conceptual proposal, Entre Quatre Murs takes a fresh new look at hospital design and offers a unique vision of the medical clinic of tomorrow, where aesthetics and warmth coexist with health and the hospital environment.

photo_credit Maxime Brouillet
Maxime Brouillet

Team:

Studio: Entre Quatre Murs
Designers team: Debby Pagé, Gatline Artis & Kelian Vallier
Photo credit: Maxime Brouillet

photo_credit Maxime Brouillet
Maxime Brouillet

Materials Used:

Slik Design

Decor Veronneau

Ramacieri Soligo

Studio Bottè

Bludot

Gauley Brothers

Distrimar

Artopex

Cime

AND Light

Jacques & Anna

Maxime Brouillet

photo_credit Maxime Brouillet
Maxime Brouillet
Project Credits
Project Spotlight
Product Spotlight
News
31/44 Architects designs London house filled with architectural character
14 Jun 2024 News
31/44 Architects designs London house filled with architectural character

31/44 Architects designed “Six Columns” as a home for studio co-founder Will Burges. Sit... More

Benthem Crouwel Architects transforms Amsterdam office tower with an innovative wooden extension
13 Jun 2024 News
Benthem Crouwel Architects transforms Amsterdam office tower with an innovative wooden extension

District West in Sloterdijk, Amsterdam is currently undergoing a transformative redevelopment, conve... More

Brewhouse Apartments: A testament to adaptive reuse comes to Warsaw
12 Jun 2024 News
Brewhouse Apartments: A testament to adaptive reuse comes to Warsaw

In the heart of Warsaw, where history intertwines with contemporary urban life, the Brewhouse Apartm... More

25 best architecture firms in Iran
12 Jun 2024 News
25 best architecture firms in Iran

Iran is an arid and rugged country in Southwest Asia, home to a rich and diverse culture spanning mi... More

Pelli Clarke & Partners completes Salesforce Tower Chicago as part of riverfront master plan
11 Jun 2024 News
Pelli Clarke & Partners completes Salesforce Tower Chicago as part of riverfront master plan

Pelli Clarke & Partners has completed the Salesforce Tower Chicago, a LEED Gold-certified office... More

Official opening of the Serpentine Pavilion 2024
11 Jun 2024 News
Serpentine Pavilion 2024 officially opens

The new Serpentine Pavilion was officially opened on June 7 in London. This 23rd edition of the annu... More

Teğet designs visitor center for Neolithic Çatalhöyük archeological site
10 Jun 2024 News
Teğet designs visitor center for Neolithic Çatalhöyük archeological site

Istanbul-based Teğet Architecture has designed a visitor center for Çatalhöyük, a h... More

Wonder Bridge by SPF:a: Vital transportation link stands as a symbol of innovation and artistic expression
9 Jun 2024 News
Wonder Bridge by SPF:a: Vital transportation link stands as a symbol of innovation and artistic expression

Spanning a busy highway in Paso Robles, California, Wonder Bridge by acclaimed architecture firm SPF... More