Whitney Studio

Whitney Studio

Architect
LOT-EK
Location
New York, NY, USA | View Map
Project Year
2011
Category
Workshops

Museums
Danny Bright
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersMitsubishi Electric Trane HVAC US
ManufacturersKnoll
PaintsBenjamin Moore
ManufacturersDow Corning
ManufacturersEPDM Roofing
ManufacturersLegion Lighting

Product Spec Sheet
Manufacturers
by Knoll
Paints
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers

Whitney Studio

LOT-EK as Architects

LOT-EK was commissioned to design an art studio space for the Whitney Museum of American Art. The Whitney Studio is located in the Sculpture Court of the Whitney Museum’s Marcel Breuer building on Madison Avenue. The Studio houses activities for the Whitney Museum’s education program, including art-making classes for adults, teens and families, informal lectures and special exhibits.


The building employs 6 steel shipping containers stacked on two levels to form a monolithic cube, designed to fit the Whitney’s open moat on the south side of the entry bridge. The stack is sheared by a diagonal plane to generate a continuous cut that runs along two sides and the roof of the assembly; the Boolean plane also carves the inside of the stack, to produce a double height space and a triangular mezzanine. The diagonal and continuous band of fenestration that runs along the sides and roof provides natural light to the building and offers a glimpse of the studio’s activities to museum visitors. Inside, the studio offers a white double height space for the production and display of art work, with the triangular mezzanine functioning as the area for art supplies and computer desks.


Material Used :

1. Orchard Group – Steel Windows

Project Credits
Hockey Changing Rooms - JOCKEY CLUB DE ROSARIO
next project

Hockey Changing Rooms - JOCKEY CLUB DE ROSARIO

Sports Centres
Fisherton, Rosario, Santa Fe, Argentina - Build completed in 2021
View Project