Whole House

Whole House

Architect
Hayhurst and Co
Location
London, UK | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
Marcus Peel and Kilian O‘Sullivan

Whole House

Hayhurst and Co as Architects

Whole House is a home full of contradictions: a house with big ideas on a small site. A house with no windows that is flooded with light. A unique house for a speculative, developer client who wished to maximise the development potential of this unloved site. Bounded by back gardens to Victorian and inter-war housing and a super-sized 1990s mews development, Whole House is a 92 sq.m house organised around a central courtyard: an exemplar for contemporary, back-land, urban living.

 

The entrance to the house sits in a wide, deep reveal accessed via a large sliding gate. A smaller gate to the side provides access to the bin store and adds to the sense of depth to this small domestic elevation. The circulation and daylighting strategies were developed together to create a light, delightful and picturesque promenade as one walks around the house. Walking around the central courtyard provides views in each direction and a visual connection to the sky and the surrounding roofs and treetops. As the stair wraps from bottom to top the scale of the stair varies to provide a faster pace, a slower pace, a wider stair or a narrower stair: design moves that reflect the level of implied privacy and openness of the house.

 

The main bedroom and bathroom are located at basement level and lit from the pavement light over the central courtyard with a curtain integrated into the cabinetry. At the upper level, the kitchen, dining and living spaces benefit from south light and access to the central courtyard. Each of the four corners of the house has a skylight that extends the length of internal views.  

 

As a rental property, the space needed to be adaptable to suit the needs of different tenants and at entry level is a room that could be a second bedroom, a study, a TV or a music room. The different potential uses are acknowledged with two doors: a small hinged door facing the stairs from the bedroom and a larger sliding door facing the steps to the living spaces.

This story is available in multiple languages
Share or Add Whole House to your Collections
Project Credits
Contractors
Structural engineer
Product Spec Sheet

AL House
next project

AL House

Private Houses
Novelda, Alicante, Spain - Build completed in 2019
View Project