Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Wolfshof
© GERNER GERNER PLUS - Matthias Raiger
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FacadeFa. Grill Fassaden
CarpenterFa. Handler
WINDOWSFa. Heidenbauer
WINDOWSFa. IPM
ElectroFa. Josakra
Metal workerFa. List

Product Spec Sheet
Facade
Carpenter
WINDOWS
WINDOWS
by Fa. IPM
Electro
Metal worker

Green Living at Wolfshof

gerner°gerner plus as Architects

While loft-type residential units with the charm of industrial architecture are set up in remodelled existing building stock, new buildings situated between them offer diverse types of flats sized 45 to 77 square metres which cover the whole spectrum from rented and freehold flats to pension schemes. The existing buildings were partly gutted during construction work, but their spacious room height was retained, which lends a loft-type character to the residential units within. The rooms, arranged as integrated boxes, open up to a free view of the vaulted ceilings, thus enhancing the industrial-age charm. A total of around sixty residential units were devised, some in the existing building and some in the new building. They have in common a generous room plan, top quality fixtures and fittings and copious daylight.


The wooden windows were made to reach to the ground also where they can be opened. Here a glass pane ensures safety from falling. Even small single flats have at least two rooms and each home unit is allotted a private outdoor option in the form of a balcony or terrace. Top design quality enriches the communally used areas. These are laid out with stone floors and keep to a special colour concept, in part dipped in a delicate pink. The post box installation was also specially designed by GERNER GERNER PLUS.


Urban Garden Besides private open-air spaces, a richly diversified courtyard garden forms the heart of the complex. Accessible both to residents and to the employees of the offices on the ground floor it offers a colourful mixture of spaces to linger, raised beds, a “Naschgarten” – “snack garden” – places to withdraw and encounter zones. The greenery isn’t limited to the horizontal areas, but also runs upwards over the facades into the vertical levels. A timber curtain placed in front assembled out of a bar code of wooden slats acts as the perfect framework for it.


Façades Besides the front timber curtain, irregular horizontal clinker slabs in a bright and friendly cream tone form a second type of façade. Meanwhile balconies, too, add a frisson of contrast with various depths and heights; they were prefabricated out of white concrete, delivered ready, and attached on the construction site. Their wooden flooring is led upwards on one side and together with the balcony parapet forms a trough for plants, adding a creatively conceived aesthetic quality to these private open spaces.


Electric Shuffle
next project

Electric Shuffle

Bars
Canary Wharf, London, UK - Build completed in 2019
View Project