Wooden blocks
Maxime Brouillet
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersFlos
BricksArriscraft
Engineered wood flooringEUROLEGNO M.C.A.B. s.r.l.
Windows: Aluminium frameAlumilex
Polished concrete floorBéton Prestige

Product Spec Sheet
Manufacturers
AIM by Flos
Engineered wood flooring
Windows: Aluminium frame
Polished concrete floor

Wooden blocks

YH2_Yiacouvakis Hamelin architectes as Architects

On a rocky outcrop overlooking Lake Memphremagog, two blocks of wood gently harmonize with their surroundings.
Two rectangular volumes, one laid atop the other, form a house.

The first block resembles a bridge between two plateaux, straddling a natural gully that continues to drain runoff from heavy rains.
The upper volume seems to float. A solid-looking cedar block pierced by slim vertical openings contrasts with the lower, ground-level volume, with its ample windows dominating along the horizontal axis. The upper block rests on the lower, but it is offset: it overhangs the lower volume on two sides, enabling the creation of sheltered outdoor spaces. The offset between the two blocks also creates a space for a patio on the roof of the lower block.

Inside, the two volumes share a double-height space where they overlap on the south side. This spatial dilation adds drama to a walk-through and floods both the downstairs living room and mezzanine office with natural light.

The upper volume has a monolithic look, its long sides finished in cedar planks. At each end, this volume opens to nature through large picture windows, creating observation posts at either end of the building that frame views different from those seen from the ground floor.
In contrast, the lower volume has extensive windows on its long sides, with floor-to-ceiling windows facing the driveway on one side and, especially, the lake on the other.

The different project elements are arranged on a succession of clearings that follow the site’s natural slope. From the public road, a private drive leads to a first clearing with a garage and outdoor parking spaces, then to a lower clearing where the two-block house stands. Lower still, the swimming pool is in a third clearing, overlooking the lakeshore.

The use of the same materials both inside and out and the opening of large bay windows here blurs the boundaries between inside and outside and allows a strong contact with nature.

Sitting on the site like a child’s building blocks, the house is an unassuming, abstract geometric composition nestled in nature.

 

Material Used :
1. Facade cladding: White cedar planks, Arriscraft bricks, black anodized aluminum panel, concrete
2. Flooring: Polished concrete floor by Béton Prestige and engineered wood flooring by Eurolegno
3. Windows: Aluminium frame by Alumilex

Read story in ItalianoDeutschPortuguêsEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More