WOODLAND

one-world design architects as Architects

The Causeway Freshwater Isle of Wight PO40 9TT Woodland is near the River Yar and lies within the Causeway Conservation Area. The site was purchased by a retired couple who have made the island their home. Although anxious to preserve the character of the Causeway they wanted to replace an existing timber cottage with a more open dwelling and a new garden. Crucially, they also wanted to be unobserved by passers by.! ! Entry to Woodland is through a picket gate onto a gravelled courtyard. This space is enclosed on two sides by single storey timber walls, one side pale grey and the other dark chestnut. Within the walls are discreet entrances to the building.


A door is opened to reveal a garden seen through a glass wall. This wall forms one long side of a bright living space. It is flanked by a night block for sleeping at one end and by a study and gabled studio at the other. These distinct parts form a group of linked structures. All are timber clad but of contrasting materials: green painted larch studio, translucent pale grey cedar day room and dark chestnut panels on the night block. Facing away from the Causeway, all have doors and windows shaded by an exterior metal frame and canvas awning.


Outside the living space, planted grasses continue at floor level toward a field and large trees beyond. A jetty extends from an adjacent studio into the grassy field. Established trees and trellis screen sitting areas closer to the house. Familiar trees and shrubs remain along the Causeway, but within the site, newly planted spaces around the building mediate a transition between the house and older surrounding landscape.


Together, the house and garden enhance a discreet continuity between old and new.


Share or Add WOODLAND to your Collections
SantGervasi Penthouse
next project

SantGervasi Penthouse

Private Houses
Sant Gervasi, Barcelona, Spain - Build completed in 2020
View Project