YT House

YT House

Architect
Makido Architects
Location
Izumo-shi, Shimane, Japan
Project Year
2021
Category
Private Houses
Kenichi Notsu

YT House

Makido Architects as Architects

The house is located on the southern shore of a small lake that retains a landscape of reed colonies, beside an expanse of land with ears of rice.

photo_credit Makido Architects
Makido Architects
photo_credit Makido Architects
Makido Architects

The client wanted a one-story Japanese-style building. The challenge was how to make the Japanese style into a modern architecture and how to connect it with the surrounding environment.

photo_credit Kenichi Notsu
Kenichi Notsu

As a response to the land, which is said to have been a reed field since ancient times, we created a vertical grid that replaced the unique rustling of reeds, rice, bamboo, and other grass-like plants with generic man-made objects.

photo_credit Kenichi Notsu
Kenichi Notsu
photo_credit Kenichi Notsu
Kenichi Notsu

Formal Japanese elements were eliminated, and the goal was to create the appearance of just a series of vertical grids in the shade of deep eaves.

photo_credit Kenichi Notsu
Kenichi Notsu

The grid is made of a silver-gray steel plate material that looks like aged gray wood, and is irregularly placed so that its expression changes depending on the angle of view and shadows.

photo_credit Makido Architects
Makido Architects

At night, the shoji screens on the south side of the building come to life and cast a soft light on the surroundings like an andon lantern.

photo_credit Makido Architects
Makido Architects

The room is enveloped in a soft gradation of light created by the vertical cedar latticework and Japanese paper-wrapped shoji screens.

photo_credit Makido Architects
Makido Architects

Inside, sloping ceiling panels of the same wood grain style with heights ranging from 1,900 to 3,700 cover the entire plane, creating places of different character depending on the height of the floor and connecting them.

photo_credit Makido Architects
Makido Architects

Team:

Design: Makido Architects 
Team: Naska Makido + Takashi Ago
Contractors: Hiroshi Corporation
Photography: Kenichi Notsu, Makido Architects

photo_credit Makido Architects
Makido Architects

Materials Used: 

Facade cladding: Coated steel sheet, Nippon Steel Coated Sheet Corporation
Roofing: Coated steel sheet, Nippon Steel Coated Sheet Corporation
Windows: Low-e pair glass, AGC Inc.
Lighting: Koizumi Lighting Co.
Wood stove: Morso

photo_credit Makido Architects
Makido Architects
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
LightingKOIZUMI Lighting Technology
Wood StoveMorso
Coated steel sheetNippon Steel
Product Spec Sheet
Wood Stove
by Morso
Coated steel sheet
Featured Projects
Latest Products
News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More

Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain
30 Jan 2023 News
Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain

Located in Murcia, Spain, Pa(i)saje House by Laura Ortin Architecture is an embodiment of dreams and... More

Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements
29 Jan 2023 News
Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements

Early Medical Centre, designed by Studio Antimatter, rethinks healthcare architecture in Singapore b... More

Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world
29 Jan 2023 News
Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world

In Belval, Luxembourg, Foster + Partners has completed the new office complex ICÔNE. The proje... More

HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More