YUAN • Space

YUAN • Space

Architect
Towodesign
Location
Nanjing West Road, Shanghai, China
Project Year
2019
Category
Shops
Towodesign

YUAN • Space in Shanghai provides unique health experiences

Towodesign as Architects

With consumption upgrade in China driving iteration of commercial scenes, Towodesign, a Chinese design studio which excels at reorganizing spaces in a balanced and coordinated manner, created a unique experiential store that fuses retro atmosphere and contemporary elements in downtown Shanghai. 

 

The project is situated on Nanjing West Road, Shanghai, adjacent to Jing’an Temple which boasts a history of more than a thousand years. The designers retained a large area of concrete floor in the original space, and added bespoke metal elements to the interior, with a view to striking a balance between roughness and exquisiteness.

 

With an area nearly 800 square meters, the overall space contains various beauty service areas for manicure, foot bath and spa, etc., and integrates functions for socializing, recreation and entertainment. Interior spaces with different themes and charm extend and interweave with each other flexibly, seeming to bring consumers into a “space-time tunnel”.

 

1. Austere tone

At the entrance area, the concrete backdrop wall, cement floor and metal reception desk together set an industrial tone. The round installation at the reception desk area and other round elements throughout the space echo the theme of the brand — “YUAN”, which means “round” in Chinese. Since the floor height is merely 2.7 meters, no decorations are added to the foyer’s ceiling, with exposed cement, pipes and wires producing austere visual impressions.

 

1. Integration of inside and outside

A leisure & bar area is set between the entrance and the cashier’s area, which functions as a transitional space for customers to enter major consumption spaces. Large French window brings urban landscape and daylight in, thereby narrowing the distance between people and nature. This area’s simplistic design style and attribute of sharing effectively weakens the feeling of strangeness, and dotted green plants also makes the space more intimate.

 

III. Smooth transition

On the opposite side of the bar area are manicure area and pedicure area. Small pieces of white tiles extend from the floor to manicure desks, which guides customers’ sight line and route implicitly. The wall clad in white tiles constitute a bright and clean backdrop. Besides, the elevated terrazzo platform demarcates pedicure area and manicure area clearly, whilst ensuring visual interaction. White tiles and terrazzo, as classic retro elements, set the stage for a time travel in the space.

 

1. Fusion of the new and old

Brass lines can be frequently seen within the space, from embedded product display shelves to the arched door openings along the corridor. The corridor features a curved circulation route and reflections by mirrors, which alleviates the oppressive feeling caused by the low ceiling and extends the space visually. The room of old Shanghai style is finished with deep-colored wood and square black & white tiles, with Klein blue velvet sofas, hand-cranked telephone and gramophone producing an immersive and nostalgic scene.

 

Material Used:

1. Gold Brushed Stainless Steel

2. Cement Paint

3. White Brick

4. Terrazzo

Share or Add YUAN • Space to your Collections
Project team
Architects
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersFlosIC Lights
ManufacturersSancalELEPHANT
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Louvre Abu Dhabi
next project

Louvre Abu Dhabi

Museums
Abu Dhabi, United Arab Emirates - Build completed in 2017
View Project