Zhuhai City Museum
CreatAR_Images

Zhuhai City Museum

gmp · von Gerkan, Marg and Partners Architects as Architects

Located on Zhuhai’s coastal road, the new museum benefits from the proximity of the water as well as the mountains and a park in the background, whilst also being close to the opera house. Both buildings, the museum/exhibition complex and the opera house, represent a new statement for the entrance to Zhuhai city for travelers coming from the north.

photo_credit CreatAR_Images
CreatAR_Images

The design of the Zhuhai Museum comprises a vertical and a horizontal tract based on rectangular footprints. Together, they combine to form a sculptural ensemble. This contrasting duality reflects both the local situation between the mountains and the coast, and also the museum program the exhibition areas provide visitors with a view into the past and the future of the city. The architects of gmp synchronize both these aspects to create a uniform architectural gesture.

photo_credit CreatAR_Images
CreatAR_Images

Visitors enter the museum from the coastal road via the foyer in the linking part between the two tracts. The horizontal part of the building to the south facing the mountains exhibits, on three exhibition levels, the history of the city’s development in this traditional coastal region at the Pearl River Delta. In the exhibition area dedicated to the planning of the town, visitors to the museum are guided upwards along a spiral gangway to explore the cascading sequence, over eight floors, of stacked exhibition rooms. The spiral terminates in a room exhibiting a 30 x 40-meter model of the city. Internally, the spiral is part of the exhibition and links the different levels, whilst on the outside open staircases provide access to the building sculpture.

photo_credit CreatAR_Images
CreatAR_Images

The facade has been designed following the basic idea of a mutually inspiring duality. Solid bands of light-colored granite and facade panels of glass and aluminum in a warm bronze shade create a play between light and dark and, in the exhibition area for the town planning, clearly replicate the ascent of the spiral. The movable solar screening panels with traditional Chinese patterns also consist of bronze-colored aluminum. At night, when parts of the facade are invitingly illuminated, the light follows the spiral, thus easing the solidity of the natural stone bands. On the 8th floor, floor-to-ceiling glazing opens up the natural stone facade, providing a view across Xiangzhou Bay.

Caption
Caption
This story is available in multiple languages
Share or Add Zhuhai City Museum to your Collections
Off Grid House
next project

Off Grid House

Private Houses
Blue Mountains NSW, Australia - Build completed in 2020
View Project