House transformation

An overview of projects, products and exclusive articles about house transformation

Project • By Personal Architecture BNAPrivate Houses

The garden connection

We are always happy to welcome back our clients! We already transformed this Rotterdam family home twice back in 2013 & 2016. Now, we are working on a final intervention that completes this luxury, family home. In 2013, P·A replaced a poorly-constructed rooftop second-floor level with a full, pitched roof form. Utilizing the full height of the roof, it now houses a renovated master bedroom, en suite, and sitting room. Spaciously reorganized, its quiet color palette results in a tranquil space for retreat. A couple of years later, P·A designed a ground floor extension expanding interior space and facilitating a clear connection between all living spaces and the garden. Accessed via a six-step interior tribune with occupia... More

Project • By Personal Architecture BNAPrivate Houses

A Bold Intervention

This classic Dutch row house was in poor condition, and required a thorough reinforcement of the foundation and load-bearing structure to make it livable. In spite of its structural issues, the brick building had great potential, as well as strong aesthetic and functional qualities with glass-in-lead detailing, and classic 'en-suite' room separations.A combination of intrepid clients, and an ambitious design vision has resulted in a dramatic redesign for an otherwise commonplace apartment renovation. Voids and split levels now accentuate its full height. The rear façade has been removed and clad with glass to a full height of 11 meters. Floor levels have been detached from the façade, creating a void that spans three levels an... More

Project • By Bureau Brisson ArchitectesApartments

TRANSFORMATION OF A 1950S VILLA, LAUSANNE

Located in the heart of the northern Lausanne countryside, this 1950s villa enjoys an extremely peaceful environment in the middle of fields. The new owners made the choice to live in the villa for a year before launching the transformation to get acquainted with this new environment and the soul of the place. The resulting project is a subtile blend of radical changes and reminiscences of the existing.  On the ground floor, the space is wide open, allowing direct access to the living room from the new hall along the new wooden partition that separates the master suite. The original load-bearing walls are replaced by two long metal beams, each of which rests in a different way on the lower floor, depending on the existing supports and... More

Project • By Bureau Brisson ArchitectesApartments

Transformation of an appartment in Lausanne

Located a few steps away from the Lausanne train station in a residential area, the apartment has a generous ceiling height and offers bright and spacious spaces. By redesigning the entrance and the distribution hall with new woodwork, the core of the apartment benefits from through light and optimized storage space. By creating a large pivot door that opens 180° and is equipped with solid oak handrails, the different spaces can be modulated. All the floors, walls and ceilings surfaces have been refreshed to give new life to this magnificent apartment dating from the beginning of the last century.  More

Project • By Atelier D’Architecture Michel FollonierPrivate Houses

Chalet in Mase

This barn is located in Mase in a village context. Formerly intended for agricultural needs, nowadays its function was no longer in demand. The project manager / architect dreamed of converting it into housing. In a space of 5mx5m this chalet offers the possibility of accommodating 8 people in comfortable beds. To do this the bedrooms / niches are located under the roof, the living room on the middle floor and the kitchen / dining room on the ground floor. A double height in the living room allows despite the small volume to obtain a pleasant space. The interior, all in fir, offers comfortable spaces totally adapted to today's needs. More

Project • By Atelier D’Architecture Michel FollonierHousing

Transformation in Sierre

This house is located in the center of the town of Sierre.The original construction consisted of two simplexes.The transformation offers two duplexes, the first which opens onto a garden on the ground floor and the second onto an attic terrace.The project keeps the existing structure while giving it a contemporary character.To achieve this result we have removed the eaves and wrapped the frame with an insulation device.On this envelope we have added an anthracite textured plaster.This new skin gives it a contemporary look in harmony with the space created inside. More

Project • By Atelier D’Architecture Michel FollonierPrivate Houses

Transformation in Ayent

This barn is located in the village of Ayent, in a rural setting. For centuries, this building has fulfilled these agricultural functions. Nowadays, a family decides to transform it into a home. The challenge was to keep the original gasoline while meeting current needs. By offering a fully glazed southern facade, we have highlighted the original construction. This contrast allows the interior spaces to be bathed in light. Inside, it was essential to keep as much of the original spirit as possible. The result is a marriage of stone, wood and metal that combines modernity with history. More

Project • By Oliver Christen ArchitektenOffices

Business Center 1905

The project shows the conversion of an office space in a business center with catering area. A high quality wooden construction made of green glazed plywood. All components become, are refined by oak wood. The use of less but independent materials, ie the efficient space organization. Together with the architectural intervention, Oliver Christen architects also develop part of the furniture. More

Project • By Coenen Sättele ArchitectenPrivate Houses

RdK House

A Complete Architectural and Sustainability MakeoverAfter some years a young couple discovered that the house they bought doesn’t match any more with their style and way of living. Together with them we developed a concept for an open space plan, where they can live and he can work. Within the construction framework of the existing house all the small rooms are merged into a living space and a bedroom space on the ground floor and an office on the first floor. The existing windows are enlarged and at the garden façade new sliding windows are added to let as much as possible daylight into the house and optimize the relation between the interior and the garden. On the first floor a marvelous roof terrace next to the office space allows to enj... More

Project • By OB Architecture LtdPrivate Houses

Elmsdown

Remodelling and extension of a 1960’s detached family home. More

Project • By Beck + Oser ArchitektenCommunity Centres

Transformation Parish Centre

The building of the parish property is a former farmhouse, consisting of living and economy part of the 19th century. It stands with its eastern façade directly on the historic walls of the church and therefore provides optimum conditions, to complement the church area as a parish center. The program includes a 90 m2 large parish hall with kitchen and storage room, a meeting room, locations for the youth, offices and an apartment.   A hall of this size requires a large intrusion into the structure of the building. The middle of the 20th century instead of the barn created concrete and brick structures had to be canceled and offers space in its new form for the room on the level of the church square and other larger rooms on th... More

Project • By OB Architecture LtdPrivate Houses

The Brick House

What do you do for a lovely family with a perfectly functional but quite small and slightly utilitarian looking house? How do you dramatically remodel and extend a home without breaking the bank? How do you create an exciting, light filled home on a constrained plot? How do you give two growing boys a fun place to run around? How do you double the size of the house without erasing the character of the original form?That was what Matt and Lucy asked us to do. More