Boathouse

Boathouse

Architect
Prentiss Balance Wickline Architects
Location
San Juan County, WA, USA | View Map
Project Year
2021
Category
Housing
Taj Howe
Product Spec Sheet


Product Spec Sheet

Boathouse

Prentiss Balance Wickline Architects as Architects

Located in the San Juan Islands, the Boathouse stands foremost as a threshold between water and land, an idea it embraces literally by providing upland access to those arriving by boat or seaplane, and figuratively through its location and form. It straddles the elements, providing an entryway as well as a dramatic spot for a morning cup of coffee or a crab boil with the extended family.

photo_credit Andrew Pogue
Andrew Pogue

The Boathouse replaces a dilapidated, haphazardly constructed structure. This replacement of one built structure with another was done with a strategy aimed to naturalize the shoreline, removing the 400 square feet of concrete and creosote-coated piles from the water and replacing it with the 4 square feet of thin steel that supports the new structure. The shoreline restoration included the removal of a concrete breakwater and a significant number of old tires and detritus captured by the old structure’s foundation, replacing it with a native rock substrate. The new dock and ramp were carefully tuned to avoid and span beyond beds of eel grass, and design details such as the wood grated decking were crafted to allow light to permeate through the structure to marine life below.

photo_credit Andrew Pogue
Andrew Pogue
photo_credit Taj Howe
Taj Howe

As one approaches the Boathouse from the land, it is barely visible through the trees; a dip in the topography together with the roof geometry serves to tuck the building into the landscape. Upon entry, the building opens dramatically to the Salish Sea. The ash ceiling draws a direct line to the view through glass walls and sliding glass corner doors. Services are tucked landward in a wood-clad volume, with windows strategically placed to highlight views of treetops and moss-covered stones.  Steel accents notch into the wood volume to articulate the kitchen, fireplace, and shelving.

photo_credit Andrew Pogue
Andrew Pogue
photo_credit Taj Howe
Taj Howe

The language of the interior continues to the exterior, but with resilient materials able to weather the harsh environment: the smooth ash ceiling and floor transition to rough stained cedar and heat modified ash decking, while the refined clear cedar interior cladding carries into rough tight-knot exterior siding. The weathered wood railings extend down to blur the mass of the structure’s façade and provide privacy from passing boats.

photo_credit Andrew Pogue
Andrew Pogue

Lightly landing at the edge of the sea, the Boathouse draws beauty and meaning directly from its surroundings and creates a place to contemplate, gather, and observe.

Caption
Caption
Caption

Read story in FrançaisEspañolPortuguêsItaliano and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark
31 Jan 2023 News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark

The seaport town Esbjerg on the west coast of Denmark welcomes a new maritime centre designed by Osl... More

10 private houses with luxurious stone bathrooms
31 Jan 2023 Specification
10 private houses with luxurious stone bathrooms

Elaborate marble, limestone masterpieces, opulent onyx or travertine sanctuaries; Stone bathrooms ar... More

Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas
31 Jan 2023 News
Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas

Housed in the flourishing plains on the perimeter of the urban area of the Otura village, the Soleda... More

Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements
31 Jan 2023 News
Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements

Perched on the riverbank of the Yangtze River in Wuhan, the No Art bookstore by Qing Studio occupies... More

Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube
31 Jan 2023 News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube

Built on a unique site proposed for Viennese social housing adjacent to the Danube River, this commu... More

JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm
31 Jan 2023 News
JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm

Located in the Delfshaven neighbourhood of Rotterdam, Loft Office, designed by JVST, is a conversion... More

Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok
31 Jan 2023 News
Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok

In the heart of Bangkok, Benchakitti Rainforest Observatory by HAS Design and Research provides an a... More

Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More