V-Lodge
Reiulf Ramstad Arkitekter

V-Lodge

Reiulf Ramstad Arkitekter as Architects

This all-year cabin is located in the mountains above the village Ål, amidst cross-country ski tracks in winter and hiking tracks in summer. It is well suited for the family of five and designed to accommodate changes in family composition and a mix of generations in the years to come. The project has had a particular ambition to adapt to the existing topography and natural surroundings, while taking advantage of the beneficial opportunities of the site.


Simplicity and restraint characterize the lodge in its form, program and materials. The building consists of two bodies united in a V-shaped plan with a south-facing glazed wall at its chamfered intersection. The main branch accommodates the entrance hall and combined dining, kitchen and living zones, orientated in parallel with the contours of the topography. The second branch contains a bathroom, three bedrooms and a youth lodge at the far end, each on stepped levels in alignment with the falling terrain. The exterior is entirely clad in pre-patinated heart pine on the walls and pitched roofs, providing a homogenous skin that blends in with its surroundings.


The interior is simple, but refined: walls, ceiling and fixed furniture is finished with bare plywood sheets, and the combined fireplace and kitchen counter is cast in-situ concrete. Glazed openings from floor to ceiling provides ample daylight and transparency to the outside, culminating with the glazed section at the joint of the two branches. While admitting the high sun above the forested crest, its focal point is the forest floor at the base of hill. A comfortable sitting niche provides the optimal place for relaxation and contemplation. Each bedroom is accessed through sliding doors along a narrow hallway of steps descending with the terrain and ending at a youth lounge with views through its glazed gable end wall.


The cabin’s gentle intervention on the site creates small microclimate zones with beneficial sun conditions for outdoor activities and easy access from the interior. Its form reinterprets local and national building traditions, with materials that match and complement the montane birch forest and quality of light.

Project Spotlight
Product Spotlight
News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
1 Mar 2024 News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park

Lausanne-based Emixi Architectes has completed the design and build of a temporary classroom pavilio... More

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More