1 Lyric Square

1 Lyric Square

Architect
Stiff + Trevillion
Location
London, United Kingdom
Project Year
2019
Category
Offices
Kilian O’Sullivan
Product Spec Sheet

ElementBrand
Bar TilesPentagonal
Bespoke Modular Reception SofaClayton Contract
Acoustic Wall PanellingECHOPANEL by BECOMFORT
Bifold Meeting Room WallLondon Wall
Bespoke Coworking DesksRawside
Additional FCU CasingsRealm Projects

Product Spec Sheet
Bar Tiles
Bespoke Modular Reception Sofa
Acoustic Wall Panelling
Bifold Meeting Room Wall
Bespoke Coworking Desks
by Rawside
Additional FCU Casings

1 Lyric Square

Stiff + Trevillion as Architects

1 Lyric Square is a fourteen-storey 1970’s office building, originally designed by acclaimed architect, Richard Seifert, as part of the wider Kings Street development in Hammersmith. The building has been subjected to piecemeal fit-outs and alterations but was otherwise as originally conceived and constructed. Stiff+Trevillion were commissioned to re-imagine this uncompromising and striking building and provide new Grade A workspace.


The narrow plan, low floor to ceiling heights, in-efficient cores, outdated M+E systems and poorly insulated facades all posed challenges to the redevelopment. However the building also presented some fantastic opportunities through the original architectural character and under-developed areas that could create some truly stunning office space.


Key to unlocking the buildings re-design was fundamentally changing the MEP strategy to floor-by-floor plant rooms. This, in combination with new windows and facade systems, allowed the design team to convert previously under-utilised plant spaces at level 1 and 13 into quality office accommodation.


The thirteenth floor, instead of housing plant to serve the building, is now a stunning glazed space that offers breathtaking views across London. A new first floor outside terrace provides a green oasis above the bustle of the streets below, a place to work, chat or simply take a break.


Reconfiguring the services within the existing office spaces removed the necessity for ceiling distribution, maximising the constrained floor to ceiling heights and improving views and natural day lighting. Embracing the unique character and constraints of the original structure, the design aimed to reposition the building to fit the needs of a modern workforce looking for design-led and life enhancing workspace.


The new entrance reception area focused on the original curved honey travertine feature wall and sculptural concrete and terrazzo cantilevered stairs, revealed by the strip out. These were complimented with a bespoke mosaic tiled floor, reminiscent of Carlo Scarpa’s Olivetti Venice showroom, a poured concrete reception desk and deep-red stripped timber ceiling panels. Further character was introduced through exposure of the original concrete soffits and board-marked wall construction in tandem with spun light fittings and dropped pendants.


This palette of concrete, tiling, timber and terrazzo set the theme for the remainder of the interiors. The simple arrangement of materials maintained continuity throughout the common parts and was executed in a detailing reminiscent of the period of architecture. In the core areas colour was introduced with bottle green ceramic wall tiles and vibrant orange metalwork, drawing reference from the strong aesthetics of Verner Panton designs from the same period.


1 Lyric Square now reflects the design-driven ethos of The Office Group, creating unique co-working spaces that provide far more than just a place to do work. Indeed, this has already been recognized as the building has been shortlisted in the 2019 London Region BCO (British Council for Offices) Awards, as well as the AJ Retrofit Awards 2019.


Material Used :

1. Plus Interiors - WCs 
2. Low Info - Reception Desk 
3. Structura/OAG - Cladding 
4. Planting - Lease a Leaf 
5. Flooring - Gravity Flooring 
6. Kitchens/Joinery Elements - Bell Interiors 
7. Acoustic Wall Panelling - Echopanel 
8. Bifold Meeting Room Wall - London Wall 
9. Level 01 Bespoke Light Fittings - Lightforms
10. Additional FCU Casings - Realm Projects 
11. Bespoke Coworking Desks - Rawside 
12. Bar Tiles - Pentagon 
13. Shower Partitions - Washroom Washroom 

14. Bespoke Modular Reception Sofa - Clayton Contracts

Project team
St Jakobshalle
next project

St Jakobshalle

Sports Centres and Concert Halls
Brüglingerstrasse 8, 4052 Basel, Switzerland - Build completed in 2018
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter