158 Cecil Street, Singapore

158 Cecil Street, Singapore

Architect
AgFacadesign

Park + Associates Pte Ltd
Location
Singapore, Singapore
Category
Offices
Stories By
AgFacadesign

Park + Associates Pte Ltd
GOMUS Photography

158 Cecil Street, Singapore

AgFacadesign as Architects

An existing 14-storey addition and alteration (“A&A”) project within Singapore’s Central Business District, the task was to provide an attractive façade and create a lively and inviting Atrium space overlooked by most office floors. The Architect transformed the space into a “hanging garden” by seamlessly integrating all surfaces, camouflaging existing structural elements and designed a unique “Layered-Façade” system (alternating glass panels with permanent wide gaps in between by spacing them apart) for natural ventilation and smoke to disperse. Resulting in a seamless integration of architecture, façade design with a “hanging garden” that is highly transparent and visible at night. Extending spatial connectivity, “Green-Columns” are strategically placed to “visually penetrate” the glass floors on L3 to link the 7-storey “hanging garden” to road and pavement levels below. A total of 350m2 (13,000 potted plants) in the “Green-Walls/Columns” was achieved which is 135% of the Atrium floor plate area with another 70 m2 hanging plants in horizontal planter beds. Ease of access for maintenance is incorporated into the design to all plants and the Layered Glass Facade.


The back of each existing structural columns from L2 to L9 on either ends of the building were covered with “green walls”, transforming the atrium into vertical gardens - a festoon of potted plants. The “green walls” combined landscape elements with building technology to create walls of strikingly bold architectural landscape both during the day and night. As the Atrium faces the East, space has limited sunlight during the day. Artificial growth lights were added and strategically mounted to supplement optimum lighting to all plants. By night, architectural-accent lights transformed the reflective glass (by day) into a glowing lantern with the “Hanging-gardens” clearly visible through the layered glass facade. The engineered light-frame structural system for the potted plants, neatly house all plumbing lines for irrigation and runoff from the drip irrigation system. Catwalks were camouflaged with more tray planters so as to allow ease of maintenance and enhance the indoor environment. Maintenance access to all plants, for existing RC Planters and the new Maintenance Walkways built over the RC “flying-beams”, are either through recessed walkways or hinged-grating covers respectively. Every pot of plants is fed by water tanks located at L10 through individual drip tubes controlled by an automated irrigation system. Access for maintenance is provided via concealed platforms and ladder behind the Green Columns and Walls.

P+A Office

Park + Associates Pte Ltd as Architects

Architect/Interior: Park+Associates Pte Ltd/ 2nd Edition Pte Ltd Location: Cecil Street, Singapore Project Year: 2010 Area: 3300 sq ft Photographer: Edward Hendricks Material: n/a


Architectural firm Park + Associates has moved to new premises at 158 Cecil Street, at the heart of the Singapore business district. In line with the firm’s sensitivity to spaces, their new office features distinct spatial experiences designed to surprise the senses, where pure black and white are used for each room according to their functions, making movement through the space refreshing and dynamic.


“For the interior, we wanted to exaggerate the purity of black and white, so it is almost like experiencing night and day in the office as you move about,” says Principal Architect Lim Koon Park. “This new space also gives us room for growth and the ability to house all our staff on the same floor, rather than on separate floors in our old shophouse space. It has improved communication and cooperation significantly.”


More than half of the new office has been dedicated to communal spaces, emphasising the company’s focus on discourse and dialogue, both internally and externally.


Guests are met by a luscious reception area in deep black, hemmed in by dark stained timber, which also doubles as a relaxing library and lounge area for staff. Quaint rabbit lamps line the way through a tube of soothing darkness, a welcome respite from the glare of the city.


In contrast, work areas glow in clean white, their functionality heightened with efficient lines, intelligent storage and creative lighting arrangements. The Studio makes up the largest working space and a full wall of live plants (complete with solar lamps) adds a layer of warmth to the sleek studio. A long table in the centre of the main workspace brings designers together in an open meeting place that spurs brainstorming and open communication.

Project Credits
Generator Berlin Mitte
next project

Generator Berlin Mitte

Hotels
Oranienburger Straße 65, Germany - Build completed in 2013
View Project