400 Grove

400 Grove

Apartments and Housing
Hayes Valley, San Francisco, United States
William Timmerman Photography

400 Grove

Fougeron Architecture as Architects

400 Grove Street is a 34-unit mixed-use development in the heart of Hayes Valley, San Francisco. The development began in 2013, on a site surrounded by local iconic architectural projects. The concept of the building stemmed from creating a structure that fit into the urban fabric of this neighborhood while still providing a sense of residency.


The façades of the building are faceted at angles designed to capture desirable views and redirect those less so. The facets made with wood dowels echo traditional bay windows prevalent throughout the neighborhood. The units themselves are designed so that each one may have views into the bustling Hayes Valley street scene, as well as views towards the western hilly neighborhoods. Most units will have light from at two sides and an individual expression from the street, granting each a feeling of a detached home, with the amenities associated with urban living.


22-May-2014 400 Grove Street/Parcel H is a 33-unit market-rate development in the heart of Hayes Valley. This prominent site at the corner of Grove and Gough Streets is one of the parcels left vacant by the demolition of the Central Freeway, and is in a dynamic, urban San Francisco neighborhood.


The context of this site features iconic projects by local architects, including Dan Solomon's Fulton Street residences designed to face an internal street. Our concept intends to extend this idea into the urban fabric. The residences are arranged around a central mews, with all units washed in southern light. The mews can be accessed directly from Gough Street by bike or foot, and will feature lush, livable landscaping. The ground floor will support a corner restaurant and building lobby. Roof decks provide additional open space for residents, and views of San Francisco City Hall's gilded dome.


The facades of the building are faceted at angles designed to capture desirable views and redirect those less so. The facets also echo traditional bay windows prevalent throughout the neighborhood. The units themselves are designed so that each one may have views into the bustling Hayes Valley street scene, as well as views towards the western hilly neighborhoods. Most units will have light from at two sides and an individual expression from the street, granting each a feeling of a detached home, with the amenities associated with urban living.

Project team
Seattle Central Library
next project

Seattle Central Library

Libraries
Seattle, United States - Build completed in 2004
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter