77 logements, Rennes
Charly Broyez
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Plumbing FixturesBST GmbH
Garage DoorsCMD LIMITED
Windows ExternalMartin
ElevatorsOtis
SealingSMAC

Product Spec Sheet
Plumbing Fixtures
Garage Doors
Windows External
by Martin
Elevators
by Otis
Sealing
by SMAC

77 logements, Rennes

ALTA architectes - urbanistes as Architects

This project is the result a collaboration between two architectural agencies, ALTA architectes - urbanistes and Atelier 56S, after having won the tender organised by Rennes Métropole in 2017.

photo_credit Charly Broyez
Charly Broyez
photo_credit Charly Broyez
Charly Broyez

The developer for the project is Rennes Métropole and the urban planner Univers.

Four buildings are located on the fringes of lot n°. 6 of the Lorient Saint-Brieuc mixed development zone in Rennes, comprising of 77 homes broken down into three types: collective, intermediate and grouped individual, with two types of financing open-access and social housing. 

photo_credit Charly Broyez
Charly Broyez
photo_credit Charly Broyez
Charly Broyez

The project actively animates the site boundaries, and the development layout creates a calm, well-lit central garden area, with a series of stepped storeys. This shared area is landscaped through the planting of trees, shrubs and wildflowers giving the homes relaxing views over this new protected green space.

Continuous gardens to the west of the multi-family dwellings and to the south of the duplex and single-storey apartments punctuate the ground floors, creating a green plinth and a buffer space that lends some privacy to the living areas.

photo_credit Charly Broyez
Charly Broyez
photo_credit Charly Broyez
Charly Broyez

The project is also designed around the east-west sloping profile of the site, which gives a staggered and fragmented aspect to the buildings. This allows for transversal views deep into the heart of the block and opens the dwellings up to the wider urban landscape.

photo_credit Charly Broyez
Charly Broyez
photo_credit Charly Broyez
Charly Broyez

The floor-to-floor interstitial spaces are organised over a rough cast base, of sand-blasted concrete, which sits under each of the four volumes. This base allows for each of the accommodation types to be read clearly and distinctly from close up, while from a distance we are offered a global perspective of the project as a "whole". Whether the upper levels are porous or monolithic, depending on the design of each building, the concrete base is common throughout. It follows the natural ground slope and seems to grow from the earth permitting the adaptation of each building to the existing site levels.

photo_credit Charly Broyez
Charly Broyez
photo_credit Charly Broyez
Charly Broyez

The buildings are designed on a working grid system adhering to a rigorous structural rationality. The upper floor façades rise on a post-and-beam matrix in white-painted concrete with regular setbacks to allow for different usages, terrasses or storage areas. This matrix establishes the visual identity of the new buildings, throwing shadows over the outdoor spaces, providing supports for hanging sunshades or creating the privacy needed for communal living.

photo_credit Charly Broyez
Charly Broyez
photo_credit Charly Broyez
Charly Broyez

The tiered storey design of Building A follows the basic project grid and helps to create the most user-friendly outside spaces. The stepped volumetric approach also provides the necessary visual protection for the adjoining school to the south, limiting the views over the playground.

photo_credit Charly Broyez
Charly Broyez
photo_credit Charly Broyez
Charly Broyez

Team:

Client: Lamotte + Cap Accession ALTA architectes - urbanistes

Architects: ALTA architectes - urbanistes (architecte mandataire) building A - B Atelier 56S (architecte associé) building C - C' - D

Contract Manager: Lamotte + Cap Accession

Urban Planner: Univers

Project Manager: Batitech

Passivhaus: Hinoki

Structure: Ouest Structures

HVACS Engineering: Enercia

Acoustics: Hernot

Landscape: Univers

Site works: Sotrav

Building Structure: CCE

Landscape: Serrand Paysagiste

Building Control: Socotec

Photographer: Charly Broyez

Caption
Caption

Materials Used:

Roof: CEB 35

Elevators: OTIS

Plumbing: BST

Electricity: RANNOU

Sealing: SMAC

Windows: Martin

Exterior Wall: Frangeul

Flooring: CRCM, Art Co Parquet

Painting: GONI

Kitchen LDECO

Garage Doors: CMD

Caption
Project Spotlight
Product Spotlight
News
Las Pajareras lodge expansion features basalt walls and pine vaults constructed in the forests of Ecuador
25 Jun 2024 News
Las Pajareras lodge expansion features basalt walls and pine vaults constructed in the forests of Ecuador

Architects Ignacio Muñoz Bustamante and Javier Mera Luna have completed the Las Pajarer... More

Article 25 completes low-carbon, passively ventilated College Amadou Hampâté Bâ in Niger
24 Jun 2024 News
Article 25 completes low-carbon, passively ventilated College Amadou Hampâté Bâ in Niger

College Amadou Hampâté Bâ is a low-carbon, passively ventilated school located in... More

Unknown Works creates first exposed eucalyptus CLT structure: The Armadillo
24 Jun 2024 News
Unknown Works creates first exposed eucalyptus CLT structure: The Armadillo

London-based architecture and design studio Unknown Works has created the Armadillo, an experimental... More

MODU completes passive house designed Mini Tower One residence in Brooklyn
24 Jun 2024 News
MODU completes passive house designed Mini Tower One residence in Brooklyn

Brooklyn-based architecture studio MODU has recently completed Mini Tower One, a rear addition and r... More

Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry
21 Jun 2024 News
Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry

Italian architectural studio tissellistudioarchitetti has designed the Sidera building as a new head... More

Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village
21 Jun 2024 News
Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village

Located in Seyedbar-Jadgal village in Southern Iran, the Jadgal School by Daaz was commissioned afte... More

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury
21 Jun 2024 Archello Awards
Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango have been announced as Archello... More

UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system
20 Jun 2024 News
UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system

International architecture and design practice UNStudio has recently completed the “Van B&rdqu... More