A+62mal

A+62mal

Architect
anthropie studio
Location
Paris, France | View Map
Project Year
2020
Category
Apartments
©juliettealexandre
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
counter topCosentino
ManufacturersGROHE
LightingFlos
lightingAstro Lighting Limited
ManufacturersGeberit
ManufacturersMercadier

Product Spec Sheet
Manufacturers
by GROHE
Lighting
by Flos
Manufacturers
by Geberit
Manufacturers

A+62MAL

anthropie studio as Architects

The existing appartment had a special layout due to the staircase volume located right in the center of the plan, dividing the apartment in two main areas. 

 

The projet of anthropie studio aimed to restore the concept of crossed apartment, typical of the residential hausmaniann architecture. 

 

3 main parameters lead the architect to design the projet : the core (the volume of the staircase), the unique facade and orientation, and the very rectangular geometry of the plan. 

 

The concept was then pretty simple : maintaining along the facade two axes of visual and physical transparencies to emphasize and reinforce the length of the plan, to let the natural light entering and being perceived from every angle. Mainly, it was the idea to give an architectural value to the corridor which contemporary architecture considers as non useful space.  

 

The circulation scheme follows these axes and turns around the staircase volume to connect the two areas : the « day » rooms and the « private » rooms. 

 

The white and natural tones of the surfaces, by reflecting and diffusing light, contribute to emphasize the scale of the volumes and give an impression of generous space. 

A large oak glasswall separates the kitchen and the library-bedroom which can be used as a reading room or a second bedroom. The light and the air stream can cross over the entire volume. 

 

The second axe, a dark olive green corridor, by contrast, materializes the transition between the outside and the inside, between common spaces and intimate rooms. All along, a full-height  bespoke wardrobes articulates and rythms the circulation. In the middle, hides an invisible door that leads to the  master bedroom.

 

 

Read story in Français

Project Credits
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More