Abbey of Stavelot

Abbey of Stavelot

Architect
Artau Architectures
Location
Stavelot, Belgium | View Map
Project Year
2001
Category
Libraries

Museums

Abbey of Stavelot

Artau Architectures as Architects

The idyllic site with its umbrella pine forest a slope that is oriented south and towards the view, is restricted in the middle of the slope and nearby the road by a constructible zone.


The three buildings of 5 levels are placed within the upper limits and between them, the pine trees reach up to the pool. The pool is placed on a plinth sheltering the car park. This relaxation and meeting forecourt is directly linked to the pool house and the caretaker’s office that are situated on the lower edge of the site with the access to the 30 residential apartments and the shady path up to the upper part of the site.


The atmosphere of the place is peaceful, the treatment of the surrounding area and the architecture is supposed to be very sober. The simple volume of light roughcast and glazing suggest transparency games and cantilever terraces, the retaining and foundation walls are made of dry stones and the different outside spaces – for relaxation, movement, private – are composed between a massive of local materials.

Share or Add Abbey of Stavelot to your Collections
Project Credits
EcoWorld London
next project

EcoWorld London

Offices
Victoria, London, UK - Build completed in 2019
View Project